2017-03-10
食麻辣鍋簡直成為咗近期嘅食嘢指標,人人都話食辣食辣,但真正正宗嘅四川麻辣鍋大家又識唔識分呢🤔今日我就嚟咗上環呢一間新開張"十二味熱辣火鍋莊"見識左咩叫正宗麻辣火鍋👍🏻要等齊晒所有同事收工我哋就book咗九點鐘,驚喜嘅係原來新開張期間九點之後係有全單八折😍✌🏻值得一讚嘅係佢哋嘅店面設計非常新穎,門口仲有好多大紅燈籠好有中國古色古香味道,勁搶眼!服務員好快咁安排左一間好Private嘅地方俾我地,私人空間十足!Order完嘢食梗係要玩下呢間鋪嘅一大特色就係有好多美少女戰士超人唔同公仔嘅圍裙,非常之搞笑我哋班女仔淨係着圍裙影相都開心到不亦樂乎🤣🤣(有心思)一開始操純正普通話嘅服務員俾咗我哋每人一杯茶,我飲咗一啖覺得好特別又有啲奇怪唔係一般嘅茶葉,原來呢一杯叫"老鷹茶"佢同我解釋正宗嘅四川食火鍋之前呢杯係必備味道滋味厚實,先澀後甘,係民間有消暑解渴健胃開脾說法。之後就每人一碟點嘢食嘅醬料原本以為係豉油或者辣椒,點知係一碟黃色油再加蒜蓉🤔🤔服務員有解釋呢一個都係正宗四川人點醬汁嘅食法,佢哋原位豉油或者辣椒會搶咗食物本身嘅味道。(解釋得咁專業我梗係跟佢做)🤣🤣"重慶麻辣大紅鍋加牛油"加"濃湯豬骨鍋
總括而言所有野我哋都非常滿意!呢度嘅服務員態度仲要非常之好幫我地影大合照都表現得好敬業😝💖五星級麻辣店