2015-12-22 949 瀏覽
 放假去沙田log on買禮物比朋友,星期六的新城市廣場真係人山人海,好多操國語人仕出沒……每間野食都爆曬,間間都排長龍,於是我同屋企人就決定買完野先食飯,避左個lunch hour。 行完買完野連city super都去埋後,大約下午兩點半,應該少人啲喇掛。我地最終去左連城商場上面果堆餐廳街度搵食。最後就揀左小王。呢間野我知道晌讚石山廣場都有,不過一路都未去過,兩點半時仲有幾個人晌度等位,都幾爆下。我地等左10分鐘左右就入得。 我同屋企人兩個叫左個蚵仔煎(蠔餅)、豬扒魯肉飯同埋半牛半筋麵。 個蚵仔煎首先到,煎得好脆,外面脆時裏面就稔,而且好煙un,粉調校得好好。唯一要彈係佢果個類似pizza碟咁既木容器,感覺非常之油,因為佢地無放到吸油紙,睇張相見到佢俾啲油浸到黑曬都知。 豬扒魯肉飯,魯肉唔夠香,豬扒就好硬下,不過調味方面就好好,好入味,連配菜的瓜都係下左功夫,值得一讚。半筋半牛麵,湯底一流無味精,麵有咬感,牛肉非常稔而入味,基本上無批評的地方。 整體黎講,坐得舒服食物質素亦高,難怪成日爆場,不過埋單兩百幾蚊,以一飯一麵一小食的午餐來說,唔算得係好抵,但我都會再來。下次可能試下讚石山

整體黎講,坐得舒服食物質素亦高,難怪成日爆場,不過埋單兩百幾蚊,以一飯一麵一小食的午餐來說,唔算得係好抵,但我都會再來。下次可能試下讚石山果間。
蚵仔煎
半牛半筋麵
豬扒魯肉飯
2015-12-10
10 分鐘 (堂食)
半牛半筋麵