2016-01-07
為於紅磡必嘉街既Iconic H,上年曾經全城多人排隊仲上埋飲食雜誌,可惜一直都無機會試。今日趁黎開黃埔做野,又唔想去紅磡某著名而獨家既漢堡包專門店,就打算黎Iconic H 試下啦。呢間快餐店環境唔錯,可惜只係得返5個座位,午飯時候只可以買外賣。睇睇餐牌,一個熱狗都係$25-$28,如果想配套餐,只要加12蚊,就可以配薯條/薯笑餅/粟米杯/小沙律杯,另加罐裝飲品。除此之外,可以另加$10,配肉醬,熱熔芝士,黑松露蛋,煙肉碎或者德國酸菜,亦都可以加$6配酸瓜,炒洋蔥或者炒菇。呢到雖然鋪位唔大,但係只係熱狗都有19個選擇,都唔知揀邊款好,不過因為第一次食,所以都係想叫D 傳統少少既熱狗。今次叫左雞肉法蘭克福腸熱狗,只係配免費既芥末醬汁,另外加薯條同埋罐裝飲品。店員知道我咩配料都無加都覺得奇怪,點解我唔加? 一黎加$6-$10 覺得好唔抵,二黎D 配料唔係好吸引,例如烤菠蘿咁,加埋入熱狗到好似唔多夾咁。呢到既麵包烘得夠熱夠脆,配埋熱辣辣既雞肉法蘭克福腸,皮脆多汁,腸肉帶甜味,味道偏淡,加埋芥末醬汁之後食落好有德國風味。薯條方面味道都好特別,佢唔係普通既薯條,亦都唔似連鎖美式快餐店食到既貨色
薯條方面味道都好特別,佢唔係普通既薯條,亦都唔似連鎖美式快餐店食到既貨色,似係帶有少少薯皮味,幾好味咁。
份量方面,女仔食一隻熱狗再加一份薯條同一罐飲品似乎多左少少,如果可以揀配半份沙律半份薯條就更加好啦。
一個餐total都係$37,間唔中食下都幾OK,下次有機會既都想試下佢地D較有特色既熱狗。