2025-06-04
喺上水商場嘅泰國餐廳試咗幾道菜,覺得真心唔錯!泰式咖哩大頭蝦同金磚蒜蓉包(2件)呢個配搭簡直係天衣無縫!泰式咖哩大頭蝦一碟得一隻大頭蝦,份量略為單薄,但個咖哩汁真係無得彈,椰奶香濃,微辣中帶點香料層次,蝦肉爽口彈牙,沾滿汁食好過癮。搭上金磚蒜蓉包,簡直係絕配!蒜蓉包外脆內軟,蒜香撲鼻,仲有陣牛油嘅邪惡香氣,拎嚟點咖哩汁食,汁液滲入包嘅軟熟內層,香辣同蒜香混搭,食到停唔低!不過蝦得一隻真係有啲唔夠喉,蒜蓉包兩件亦都係眨眼就食晒,強烈建議叫多份,會更滿足!😍香葉肉碎太陽蛋飯呢個係我嘅心頭好!肉碎炒得香噴噴,香葉同辣椒嘅味道好突出,微辣好開胃。太陽蛋煎得啱啱好,蛋黃流心,撈飯一齊食,味道同口感都perfect!份量夠,食完好飽,絕對係必點之選!🥹泰式豬頸肉炒金邊粉豬頸肉燒得嫩滑,帶少少焦香,金邊粉炒得乾身,吸滿酸辣嘅泰式醬汁,食落清爽又入味。雖然唔係好濃烈嘅口味😃泰式海南雞(半隻)雞肉嫩滑,雞皮脆,醬汁偏甜,少咗點酸辣嘅泰式風味~椰汁西米糕(4件):甜品好精緻,西米軟糯,椰汁香甜濃郁,甜度啱啱好。食完一輪辣菜,呢個甜品好似一個清新嘅句號😆飲品叫咗椰青同凍奶茶。椰青清甜解渴,帶陣天然椰香,飲落
泰式咖哩大頭蝦同金磚蒜蓉包(2件)
香葉肉碎太陽蛋飯
泰式豬頸肉炒金邊粉
泰式海南雞(半隻)
雞肉嫩滑,雞皮脆,醬汁偏甜,少咗點酸辣嘅泰式風味~
飲品叫咗椰青同凍奶茶。椰青清甜解渴,帶陣天然椰香,飲落好舒服。凍奶茶茶味濃,但奶味稍為淡咗啲,唔算特別出彩,但都OK~