2018-06-30
今日老公帶左我去銅鑼灣登龍街永光中心嘅塩玉居酒屋開餐,我地7點左右去到,未算多人,不過見到好多張枱都已經預約左,7點之後客人陸續到餐廳,店員對每一枱食客,無論係熟客或walkin招呼都好熱情,店內環境好熱鬧,好有日本居酒屋感覺。餐牌上食物款式都好多,不過仲有其他時令同餐廳特別推介嘅菜色冇寫係入面,店員推介我地食佢地嘅鎮店之寶和牛雲丹同黑松露白身魚薄切,我地另外加多兩客壽司、一個湯同烏冬,兩個人應該好夠食。 甘酢溫室車厘茄 前菜嘅溫室車厘茄好香甜多汁, 有少少梅嘅味道,酸酸甜甜,餐前食呢個非常醒胃。黑松露白身魚薄切 店員介紹呢款白身魚會係每日採購到嘅空運刺身揀選去製作,今日嘅白身魚係牛鰍呢款時令魚,味道好鮮甜,加上黑松露卷埋一齊食,味道層次更加豐富。原條海鰻壽司 我好鍾意食鰻魚,呢款海鰻壽司嘅海鰻又大件又肥美,非常惹味。松葉蟹腳壽司 松葉蟹腳勁鮮甜,松葉蟹腳刺身加上蟹膏,每一啖都食到香濃嘅松葉蟹鮮美味道。茶壺海鮮湯 茶壺湯湯底好清,海鮮味好突出,用小杯飲用,感覺好特別。鎮店之寶店員推介嘅鎮店之寶真係好出色,和牛軟腍油脂飽滿,加上鮮甜海膽,味道唔錯。豚肉稻庭烏冬 稻庭烏冬好滑而且掛湯,豚肉
甘酢溫室車厘茄
黑松露白身魚薄切
原條海鰻壽司
我好鍾意食鰻魚,呢款海鰻壽司嘅海鰻又大件又肥美,非常惹味。
松葉蟹腳壽司
茶壺海鮮湯
茶壺湯湯底好清,海鮮味好突出,用小杯飲用,感覺好特別。
鎮店之寶
豚肉稻庭烏冬
稻庭烏冬好滑而且掛湯,豚肉軟腍,份量都唔少,湯底清甜帶一點柚子胡椒味,味道好清新。
季節雪糕
季節雪糕係柚子雪糕,入面有柚子肉,味道香甜自然。