1K
2018-08-15 417 瀏覽
是日中午時跟瓊姐去了灣仔食台式紅燒牛肉麵🐮,晚上與小鳳姐嚟到荃灣大屋街18號地下的一間“團日式拉麵” 食個正宗日式拉麵🍲作晚餐,今日穿梭兩地食盡台日拉麵。團日式拉麵店舖門口放咗一部自助點餐機💱,嘩~令我立即當場回憶之前遊東京的時光😢😢,好掛住日本啊~好啦~我揀了#魚介拉麵 要曲麵加多一隻#溏心蛋 ,配#薑汁炭酸芥末 ,而小鳳姐就按了#黑蒜油拉麵 配曲麵亦都追加一隻溏心蛋🥚,飲品是#抹茶可樂 ,合共$223。.買好飛仔進入鋪頭,交飛給職員後就可等待食物😁😁,仿如置身於日本正宗拉麵店的感覺,等了數分鐘左右,飲品先上,拉麵隨後1分鐘就到上擡囉~首先未食已經聞到好香濃嘅豬骨濃湯味,而且賣相不錯🤓🤓。我個魚介拉麵,豚肉有二大塊,肉質非常腍,油脂分佈均勻,入口即溶,一點都不滯。湯底濃郁順喉,飲不出有味精,好想飲晒啲湯添呀~😋😋拉麵彈牙又爽口,煮麵時間恰到好處,全靠師傅控制時間好同熟練技巧的功勞👨🏻‍🍳。最令人驚喜的就是個“溏心蛋”,好食到呢~真係不能用筆墨形容,個流心好食到講唔到嘢🤤🤤,食完一隻再接一隻。小鳳姐都很滿意碗黑蒜油拉麵,味道都好真實,不似有味精的公仔麵湯底,“堅”好食👍🏻👍🏻。我哋二人

湯底濃郁順喉,飲不出有味精,好想飲晒啲湯添呀~😋😋

小鳳姐都很滿意碗黑蒜油拉麵,味道都好真實,不似有味精的公仔麵湯底,“堅”好食👍🏻👍🏻。我哋二人讚不絕口👅👅,小鳳姐仲話要回公司宣揚一下呢間日式拉麵店添。

飲品全是從日本進口✈,我超愛薑,所以薑汁炭酸芥末🍹啱晒我,薑味香濃飲唔出芥末味 ; 小鳳姐飲抹茶可樂,亦都係可樂味十足,帶輕微抹茶味。

整理上我哋非常欣賞團日式拉麵,絕對係可以嚟多幾次食都唔會討厭的一間日式拉麵店😋😋,I'll be back 👍🏻👍🏻。