2013-08-10
是日星期六,全世界最好嘅男朋友陳生放工後就過嚟青衣請我食TEA,地點係青衣城嘅DonDonYa。去到即刻有位,仲有卡位坐,Good Good Ya!******************************我地分別叫左個咖哩豬肉撈烏冬同炭烤和牛飯。先講咖哩烏冬,咖哩香味沁鼻,唔使哄埋去都聞到,正!日式咖哩香濃而不辛口, 一食就知係佳品。冬身麵身呈扁平而偏幼,口感滑滑,麵質夠彈牙且凍身,不會沾上過多咖哩入口,表面證供應該係稻庭烏冬,亦係我至愛嘅口感,配料豬肉反而頓成為配角,惜整體份量太少,男士要叫兩份至夠飽。由於本小姐出名大食,完事後就向陳生嘅和牛飯埋手喇。先講珍珠飯粒粒飽滿,配上新鮮露筍,加分。和牛扒邊位位置生熟得宜,表層烤得香口能鎖住肉汁,某幾件嘅中間部位比較偏生,出晒血水,由於食和牛嘅喜好因人而異,咁嘅程度,我就接受唔到囉!呢部份只好留比陳生啦,反正當時餓到下午4點半先有飯食嘅佢已進入餓狗搶屎Mode,嘻嘻,電視都有教啦:「食物咁珍貴切勿浪費!切勿浪費!做人要識食,千祈唔好晒!」成個飯重點係牛肉味﹠口感,無任何調味都可以令你乖乖食埋配飯。埋單要八九十蚊,都心甘命抵啦。話時話我搶咗
地點係青衣城嘅DonDonYa。
去到即刻有位,仲有卡位坐,Good Good Ya!
先講咖哩烏冬,咖哩香味沁鼻,唔使哄埋去都聞到,
正!日式咖哩香濃而不辛口, 一食就知係佳品。
冬身麵身呈扁平而偏幼,口感滑滑,麵質夠彈牙且凍身,
先講珍珠飯粒粒飽滿,配上新鮮露筍,加分。
和牛扒邊位位置生熟得宜,表層烤得香口能鎖住肉汁,
咁嘅程度,我就接受唔到囉!呢部份只好留比陳生啦,
電視都有教啦:
「食物咁珍貴切勿浪費!切勿浪費!做人要識食,千祈唔好晒!」
埋單要八九十蚊,都心甘命抵啦。
話時話我搶咗陳生嘅和牛飯食咗一半,累佢連果腹都唔夠啊陰公。
男人係要餓吓佢先得嘅,食色性啊嘛,呵呵。