2018-11-30
同屋企人平平地去食自助餐,上網見到這間Marco’s buffet價錢便宜,長者每位減$40優惠,平均百多二百元就可以食到晚市自助餐,認真超值。沙律配料有多款,沙律菜、薯仔沙律、雜菜沙律等等,還有幾款醬汁,我自己就比較喜歡黑醋汁,酸酸甜甜勁開胃。前菜都以小碟盛載,包括煙三文魚、日式小食、煙鴨胸等,三文魚味道鮮甜帶點薰香。壽司只有幾款,三文魚、蝦、鰻魚等,會輪住出。即開生蠔無限量供應,生蠔雖然不太大隻,但幾肥美及飽滿,而且鮮甜creamy,絕對有驚喜,所以整晚人龍不絕。熱薰方面有十多款,還會轉款,燒牛肉、乳豬、炒芥蘭、咕嚕雞等等,味道中規中矩,反而芥蘭苗炒得翠綠又爽脆。薄餅就比較硬及不夠熱,味道麻麻。甜品有芝士蛋糕、tiramisu、和果子、啫喱及西瓜,芝士蛋糕幼滑,芝士味濃郁,餅底又薄,是最好味。整體食物質素不錯,款式當然不能媲美尖沙咀貴價buffet,但二百蚊有此質素確實不錯。
薄餅就比較硬及不夠熱,味道麻麻。