2019-05-12 225 瀏覽
喜記位於黃大仙,地鐵站D3出口南館2樓,望見喜記門面, 似係新一派的茶餐廳,想試一試,進入餐廳內 ,環境整齊企理,職員禮貌地招呼我們, 估唔到餐牌選擇都唔小 。睌市套餐有兩款:㈠ 晚市粥麵飯套餐 。㈡晚市廚師推介套餐 。亦有單點分類:㈠撈麵類, ㈡湯麵類 , ㈢生滾粥 , ㈣ 腸粉,㈤燒味 ,燒鵝,㈥炒粉麵飯, ㈦ 小菜, ㈧小食等等。 而且各類都最少有十個選擇。今晚點了廚師推介:二人套餐$150,包兩款時小菜,其中有25款小菜可供選擇。 例湯或熱飲, 可選其一。 選了韭菜蝦仁炒蛋, 豉汁南瓜炆排骨。韭菜蝦仁炒蛋: 蝦仁爽口, 韭菜蛋食落口味清淡,送飯幾好。豉汁涼瓜炆排骨: 這碟菜式是煲仔上菜的,味道食落開胃。但芡汁比較黏稠, 如果不喜歡芡汁的人就未必喜歡。中湯:湯料有紅蘿蔔及一些肉排, 味道好家常,好飲。此餐廳選擇好多, 想食份量多少皆有選擇 , 想要有蔬菜配搭的菜式 :可選馬拉盞西蘭花蝦仁 , 欖菜肉鬆四季豆 , 鳳凰北菇扒生菜 ,鮮茄蓉雜菌浸菜苗 ,椒絲腐乳通炒鮮魷及豉汁蒸黃立倉 。適合無飯一族 。
喜記
位於黃大仙,地鐵站D3出口南館2樓,
職員禮貌地招呼我們, 估唔到餐牌選擇都唔小 。
亦有單點分類:㈠撈麵類, ㈡湯麵類 ,
韭菜蝦仁炒蛋: 蝦仁爽口, 韭菜蛋食落口味清淡,送飯幾好。
中湯:湯料有紅蘿蔔及一些肉排, 味道好家常,好飲。
適合無飯一族 。

2019-05-09
  • 馬拉盞西蘭花炒蝦仁