2018-06-29
今日同老公係朗豪坊睇完戲,好想食壽司, 於是就揀咗呢間丸十壽司。 呢間舖門樓好高, 燈光主要以柔和嘅橙燈和白燈為主。 半空中也吊掛著好多燈籠形狀既日式吊燈, 高空也寫了有很多日文字。 內裏也有餐檯和bar檯以供選擇。 如果坐近玻璃嘅餐枱,氣氛更加浪漫,景觀一流。餐具很精美,杯子比一般既杯還要闊和大,碟子也很可愛,設計幾特別。頭盤當然要叫個刺身併盤啦,分別有甜蝦刺身,三文魚刺身和油甘魚刺身。 刺身非常冰凍新鮮,據說從築地空運到港。另外叫了一set12件壽司係廚師發辦的, 每樣都有啲,十分豐富和鮮甜呀。當中最令人回味嘅係吞拿魚腩, 表面加咗少量金箔, 顏色鮮豔,看起來非常肥美, 入口即溶,好像有啲魚油在口裏徘徊中,一啲都唔流。丸十彩虹卷只需$78, 總共有六件,呢碟真係好抵食。看來鮮豔奪目,仲好有層次感。 表面有一小片乾花瓣和少量黑魚籽和金箔, 然後放了二片唔同既魚配搭一起, 壽司裏面也有少量青瓜絲, 蟹柳和牛油果,非常美味。咁樣既配搭我都係第一次食,幾特別同好有噱頭,一啲腥味都冇賣相真係好靚
賣相真係好靚