餐廳: 牛角日本燒肉專門店 (東港城)
資訊:

地球進化史數埋都有幾十億年,由睇唔到既細胞都可以變左幾層樓高既恐龍出黎,所以你話進化真係有無限既可能性。試問邊個會估到一間食肉專門店竟然進化到有素食先得架!?就好似一隻草食獸同一隻食肉獸互相戀上咁禁斷。無聊誇張既開場白之後,其實講緊既係今次被掃既「牛角」。係呀,就係果間好出名既燒肉店!係呀。話說有次行過呢間牛角,靈光乍現,手痕一睇個menu,「你見到咩呀?」「有…有……素…食!?」明明唔係7月14日,但個感覺就好似見到鬼一樣!竟然發現有素食,重要係近期好hit既「新豬肉」。咁既情況,我地當然即刻入閘試佢一試啦!因為menu得呢兩個素餐,諗食咩所需時間係0。1) 膳良豬拉麵家食2) 未來漢堡扒、味噌膳良豬青瓜定食等緊既期間,介紹下個殼先。地方唔算大,不過亦唔係逼,裝修都唔錯,尚算有特色,亦唔會好大陣燒肉味。好行咁介紹左個殼之後,即刻睇睇第一位佳麗先!當然,同張預想圖有出入就一定架啦,味道係點先係正題。一試啖湯,嘩~~清.新.脫.俗!咁既形容係有啲誇張,不過真係好清,食唔慣啖口野既朋友仔應該覺得唔夠味,但我就好鍾意。而啲菇類就中規中矩啦。不過重點係膳良豬至真!就咁睇個樣真係同普通攪碎左既豬

無聊誇張既開場白之後,其實講緊既係今次被掃既「牛角」
係呀,就係果間好出名既燒肉店!係呀。

話說有次行過呢間牛角,靈光乍現,手痕一睇個menu,
「你見到咩呀?」
「有…有……素…食!?」

明明唔係7月14日,但個感覺就好似見到鬼一樣!
竟然發現有素食,重要係近期好hit既「新豬肉」
咁既情況,我地當然即刻入閘試佢一試啦!

因為menu得呢兩個素餐,諗食咩所需時間係0。
1) 膳良豬拉麵家食
2) 未來漢堡扒、味噌膳良豬青瓜定食

等緊既期間,介紹下個殼先。

好行咁介紹左個殼之後,
即刻睇睇第一位佳麗先!
膳良豬拉麵家食
當然,同張預想圖有出入就一定架啦,味道係點先係正題。
一試啖湯,嘩~~清.新.脫.俗
而啲菇類就中規中矩啦。

不過重點係膳良豬至真!
就咁睇個樣真係同普通攪碎左既豬肉冇分別,its magic!
口感其實都好似,而味道亦係偏向啖口。

係一間主要食燒肉(油較多味較濃)既食店入面,
呢味可以算係被香氣飄逸既玫瑰花群包圍既一條清新小野草!

登登登登!跟住萬眾期待既未來漢堡扒定食都出場喇!
未來漢堡扒、味噌膳良豬青瓜定食
大致上個定食內容就係咁,等我地續樣拆解先!

首先麵豉湯,唔係常見淺黃色果隻味噌,而係透明較清果隻,nice!
跟住係杯烏龍茶…
「喂!」
「ok,我都唔浪費時間喇!」

味噌膳良豬青瓜
用左上面提到既「攪碎」膳良豬肉加上味噌真係幾香口,
作為前菜或side disk都唔錯,nice!

然後主角當然係塊未來漢堡!
講真,初頭以為係佢會整好出黎,點知原來係要自己燒既。
估唔到唔叫燒肉都係有得玩,YEAH!
但問題黎喇:「我地都未燒過素漢堡,點先為之得呀!?」
不過就係因為未試過所以先有挑戰性,先好玩!
所謂天才就係「99%的才能加上1%的努力」,而我地就係岩岩相反。

最後
都唔錯啦~一定熟哂(基本要求)而且外皮少少脆咁,味道ok,口感比較軟,
所以食落就唔係話好似,不過賣相就真係好真!
同樣係新豬肉,之後係green common食果個,不論個樣同口感都好似真豬肉。

順帶一提,個餐跟左3種汁
分別係燒烤汁、麻醬同芥末醬,各有各好味,讚!

好!食完!不過故事並未完結。
由於份量真係唔多,所以我地另外叫左一款隱藏素飯,同時亦係牛角既名物
佢就係~
牛角飯 (紫菜飯)
牛角飯(紫菜飯)!
新鮮紫菜絲乾身又脆,加上鹽粒,真係好好食!
而我地更加出埋「大技」:
就係將佢放入頭先個拉麵碗湯到,就好似食雜炊咁!
呢種食法真心推薦比大家試下,真係好正

呀…嗯…講講下好似變左呢個先係主角咁添…

總結:
如果以一個試食既心態去食,的確係有啲驚喜,不過可能因為份量問題
要加埋個牛角飯先滿足到。
味道都算好味,而服務亦不錯,唯一最大問題可能係感覺「貴」
成百蚊(請原諒我地呢啲小市民…)呢個餐真係難講物有所值。

anyway,以後同啲食肉獸出去食飯又多個選擇喇!
2019-08-04
5 分鐘 (堂食)
膳良豬拉麵家食
未來漢堡扒、味噌膳良豬青瓜定食
味噌膳良豬青瓜
牛角飯 (紫菜飯)