🚩 新潮樓我放假竟然同媽咪出咗嚟咁遠食嘢~事緣係媽咪喺網上面見到有人推薦依家位於九龍灣嘅潮州菜館,一直都同我講話好想食好想食~所以就一早起身同佢過嚟試下〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈椒鹽九肚魚 $108唔好睇佢好似平鋪咁,但其實分量都好多九肚魚炸漿唔會太厚,魚肉好滑捋捋梗係要配埋佢嘅老朋友喼汁不過凍咗之後炸漿有少少甩甩地,大家記得趁熱食🌈蟹籽鮮蝦燒賣 $48估唔到呢度除咗潮州菜食之外,仲有港式點心雖然燒賣外皮有少少粉粉地但佢嘅肉質好紮實,唔會鬆泡泡仲有好多蝦tim🌈自家製蝦蟹棗 $148總共有兩款,蝦同埋蟹不過兩款嘅豬肉比例都偏多,落返多啲蝦同埋蟹會更加好不過好特別嘅係佢會配左蜜糖俾大家點,甜甜地又唔錯🌈香煎蠔仔酪 $108潮州嘢梗係要食蠔餅唔知大家鍾意食酥脆啲,定係黏笠啲嘅蠔餅呢度就係前者,我亦都係比較鍾意個一款蠔仔細細粒,但好飽滿,份量亦都好多點埋魚露食就一流🌈潮式煎韭菜粿 $38韭菜果皮薄餡靚,用嘅唔係麵包嗰種皮質,而係好似蝦餃嗰隻煙煙韌韌裏面就係實實在在嘅韭菜同埋蝦新鮮熱辣咁樣食裏面充滿肉汁,食得辣嘅朋友,可以點埋潮州辣椒油咁就色香味俱全🌈豉汁蒸鳳爪 $38唔好睇佢價錢好似俾
🚩 新潮樓

🌈椒鹽九肚魚 $108
唔好睇佢好似平鋪咁,但其實分量都好多
九肚魚炸漿唔會太厚,魚肉好滑捋捋
梗係要配埋佢嘅老朋友喼汁
不過凍咗之後炸漿有少少甩甩地,大家記得趁熱食

🌈蟹籽鮮蝦燒賣 $48
估唔到呢度除咗潮州菜食之外,仲有港式點心
雖然燒賣外皮有少少粉粉地
但佢嘅肉質好紮實,唔會鬆泡泡
仲有好多蝦tim

🌈自家製蝦蟹棗 $148
總共有兩款,蝦同埋蟹
不過兩款嘅豬肉比例都偏多,落返多啲蝦同埋蟹會更加好
不過好特別嘅係佢會配左蜜糖俾大家點,甜甜地又唔錯

🌈香煎蠔仔酪 $108
潮州嘢梗係要食蠔餅
唔知大家鍾意食酥脆啲,定係黏笠啲嘅蠔餅
呢度就係前者,我亦都係比較鍾意個一款
蠔仔細細粒,但好飽滿,份量亦都好多
點埋魚露食就一流

🌈潮式煎韭菜粿 $38
裏面就係實實在在嘅韭菜同埋蝦
咁就色香味俱全

🌈豉汁蒸鳳爪 $38
唔好睇佢價錢好似俾我哋一般酒樓
但其實佢嘅份量好多
全部都蒸得好淋,一啜就脫曬骨
仲有雖然唔係主角,但我都好鍾意食嘅花生
入曬味好正

🌈鵝片三拼
啱晒心大心細嘅人可以揀三拼
我哋揀咗鵝片鵝腸鵝掌翼
鵝片片得好薄,一啲都唔柴
誰能抗拒爽爽脆脆的鵝腸
鵝掌翼唔會話太淋,keep住筋位有咬口嘅感覺
滷水汁都整得好和味,唔會太鹹

🌈潮州三寶 $48
三寶就係咸菜,菜脯同埋花生
鹹菜同菜脯都係鹹鹹甜甜咁樣
唔會得過死鹹要狂入口個款