2019-09-21
🍣九龍城日式鮮味丼🍣上星期同一位好耐無見既姐妹👭約左去九龍城買d野,加順便搵食~姊妹話想食日本野,於是上網就搵到呢間專食日式海鮮丼既餐廳🎏當時午市我地去到餐廳內都坐滿幾多人,甘即係代表無伏啦🥰我地每人order左一個丼同一份小食☺️餐廳內仲有免費無限添飲既面鼓湯🍲🦀蟹皇丼 ($238)- 松葉蟹肉+海膽+三文魚籽+蟹籽👉🏻松葉蟹係日本既矜貴食材,而餐廳都無吝嗇佢地既蟹,成大碗丼都鋪滿左勁多蟹肉!蟹肉夠結實,第一啖食落已被濃郁既蟹味同鮮甜衝擊味蕾!其他配料亦恰度好處,不會過咸。撈埋蟹肉一齊食,真係充滿海洋既風味🌊🐡海膽三文魚籽丼($198)- 海膽+三文魚籽+原隻雞蛋黃+蟹籽👉🏻喜歡佢用燒既手法處理左海膽,令到海膽面層微焦,多左份香味。海膽味道Creamy同濃郁!一點苦澀既味道都無,證明係好既海膽!加埋隻蛋,撈埋d配料同飯一齊食,真係好正😍🐟鹽燒鯖魚($38)👉🏻鯖魚表面燒得好平均。肉質鮮美,再配埋個日式鯖魚汁,真心好好食!要加埋蘿蔔蓉一齊食,解膩又好味😍🍲自家製面鼓湯👉🏻要特別講下個湯,本人好怕面鼓湯勁鹹。但呢到既面鼓湯味道適中,飲到鮮味。而且
姊妹話想食日本野,於是上網就搵到呢間專食日式海鮮丼既餐廳🎏
當時午市我地去到餐廳內都坐滿幾多人,甘即係代表無伏啦🥰
🦀蟹皇丼 ($238)
- 松葉蟹肉+海膽+三文魚籽+蟹籽
🐡海膽三文魚籽丼($198)
- 海膽+三文魚籽+原隻雞蛋黃+蟹籽
🐟鹽燒鯖魚($38)
🍲自家製面鼓湯
👉🏻要特別講下個湯,本人好怕面鼓湯勁鹹。但呢到既面鼓湯味道適中,飲到鮮味。而且仲要每檯一壺比你無限添飲。真心好欣賞!後來同開店員傾計,先知原來個湯係每日自家鮮製去煲,並唔係一般開粉既面鼓湯~令我為佢地既誠意加滿分💯
總括:香港少有咁認真同大方既日式丼飯店。偶爾掛住日本丼時,都可以係香港止下癮既好地方☺️證明九龍城,除左食泰國野出名外,日本野都可以好出色👍🏻👍🏻
📍漁吉海鮮丼專門店 (九龍城)
地址:九龍城衙前圍道84號地下A舖