作為一個懷舊控,成日會遊舊區~而九龍城就係我其中一個出沒蒲點~ 今次我就去咗有百年建築歷史嘅「大和堂」咖啡店!呢度位於九龍城衙前塱道,建於1920年,係典型嘅廣州騎樓式建築。「大和堂」前身係賣蔘茸中藥嘅藥行,經歷三代人,1940年,有「再世華佗」之稱嘅鍾伯明醫師開始係度主診,後來由長子鍾福明接手,直至2012年兩代醫師去世,由親戚改為藥材行,2017年正式結業,先輾轉活化成懷舊咖啡店。喺度飲咖啡,仿佛登上時光機,店內盡是古色古香嘅百子櫃、鐵閘及金漆牌匾,感受濃濃嘅老香港情懷。​喺食物方面,呢邊都提供好多中西合壁嘅美食~今次我order咗佢哋招牌牛肉漢堡、鴨肝菠蘿油同埋玫瑰鮮奶咖啡~呢度牛肉漢堡真心掂!先講吓個包皮,經過烤烘,包皮好酥脆,有點似豬仔包皮!內層搽滿牛油,好邪惡!❤️至於漢堡牛肉,紮實而厚,肉汁豐腴,同半熔芝士食,食時一口口幸福感😙而且呢邊薯條配我至愛嘅松露醬及茄汁,厚切啖啖肉,點醬汁食,正!(我仲追加多個松露醬呢!)😙至於最得意嘅食物,莫過於係大和堂菠蘿油!咪睇佢個樣同普通港式菠蘿油一樣,實際味道並唔平凡!外層係自家製牛油麵包,入面嘅「厚牛油」先係戲肉,係由桂花酒浸泡的鴨肝
招牌大和堂牛肉漢堡
大和堂菠蘿油
至於最得意嘅食物,莫過於係大和堂菠蘿油!咪睇佢個樣同普通港式菠蘿油一樣,實際味道並唔平凡!外層係自家製牛油麵包,入面嘅「厚牛油」先係戲肉,係由桂花酒浸泡的鴨肝製成,食上口唔止膩,仲有濃濃桂花香!😌不過,大和堂菠蘿油size較細,基本上兩啖食完,價錢卻要HK$78,味道雖唔錯,但感覺唔多抵食。​
玫瑰鮮奶咖啡(熱)
作為Cafe,大和堂做嘅咖啡都唔錯,玫瑰鮮奶咖啡香醇濃郁,質感較豐厚,帶少許堅果香(反而玫瑰香唔出),好易入口。飲完個底會見到「和」字,感覺好搞笑😂
有機會大家一定要嚟試!不過咖啡店位置有啲僻,而家因為疫情關係,有時會早收,嚟之前最好打個電話confirm一下。另外,佢哋入座60分鐘就要交枱,對於想嚟Hea下、休閒嘅人就未必適合啦。
2020-04-29
招牌大和堂牛肉漢堡