2015-08-24
到九龍城十次有十次都係泰國菜,真係無咩新意。行行下原來發現有間日本餐廳,想清清地嘅我就決定同朋友兩個人入去食個日式晚餐。睇見門面見到普通散叫之外,都有套餐,朋友見咩都得食下啲就廢事諗,直接叫個"金魚草"套餐($388)。呢度裝飾都幾具和風風格,餐具仲好靚Tim ! 店員好好笑容,叫左套餐就放低每人一碟的前菜,係海折沙律,冰涼中帶酸甜,開胃剛剛好,不過$10 一客就細份左少少。有機野菜沙律每人一小碗,有新鮮的生菜丶車厘茄,青瓜同蘿蔔,澆上日式醋味沙律汁,豈有不好吃的道理?味噌汁吃過清爽的沙律,有點熱飲暖暖胃都不錯。驚喜湯中有不少金菇和昆布,湯亦沒有過鹹!刺身五點拼盤有帆立貝,三文魚,八爪魚,甜蝦和不知名的白身魚。雖然毎款得兩件但刺身厚切新鮮!甜蝦又大隻冇羔,鮮甜!小屋燒廣島蠔上枱時熱辣辣,店員亦細心提醒小心熱。醬汁很濃厚帶小辣,醒胃之作。廣島蠔體小但味濃!我和朋友把蠔吃掉還把蠔汁一飲而盡呢!和風燒雞扒這餐廳的主打是燒物,所以對這燒雞扒都有寄望喎,幸好都沒有失望,大大塊雞扒表皮燒得脆卜卜,沒有油膩感,配上甜甜的照燒汁真的很搭配!肉質又保持軟身,燒得真不錯!清湯豚肉烏冬套餐的白飯可以加$48
"金魚草"套餐($388)。
有機野菜沙律
味噌汁
刺身五點
小屋燒廣島蠔
和風燒雞扒
清湯豚肉烏冬
套餐的白飯可以加$48 換成豚肉/牛肉烏冬。份量大大碗是足夠二人食的,加$48 都合理啊!烏冬係煙煙unun的稻庭烏冬,配上豚肉薄片吃得胃很暖。美中不足湯底較淡。
甜品
套餐甜品是雪糕,有芝麻和豆腐口味選擇。芝麻香而豆腐味來得清甜,用來為晚餐作結真不錯!
值得一讚是店員服務很好,笑容很親切,臨走時亦笑著說道謝再見,相信下次會再想來試試不同的串燒呢!