2016-12-19
今日黎九龍城感受下泰菜嘅魅力,跟住一上openrice就見到呢邊真係好多泰菜嘅舖頭,於是就去左簡下有邊間新開去試下,行行下見到呢間舖個名叫鱷魚餐廳嘅餐廳,見到個名幾特別於是就簡左呢度開飯喇。冬蔭公湯一開始就緊係要飲個湯先喇,呢個冬蔭公湯個湯底真係好濃,入口有濃濃香草味同辣味,而且份量唔會小,仲有成隻蝦係入面,不過餐廳老細話可以整個加辣版俾客人架,想食番最正宗冬蔭公湯嘅辣味可以黎挑戰架。肉碎生菜包(豬肉)豬肉碎好有口感,夠晒甘香,加埋佢本身果種淡淡嘅香草味,唔需要其他嘅調味,將豬肉碎夾埋生菜攏入口,都已經好令人滿足。青咖哩(牛腩)一上枱嘅時候已經非常香同埋亮身,青咖哩入口感覺滑身好夠椰香味,不過牛腩都唔小,入口夠彈牙,肉又夠晒結實,餐廳肯定係用鮮牛腩做嘅。蒜蓉包將青咖哩配合蒜蓉包係一個絕配,餐廳嘅蒜蓉包全部即叫即整,保證新鮮又熱辣辣嘅同時又夠軟身,咖哩香濃味道配合烤餅真係令人一試難忘青檸汁烏頭餐廳俾每枱客人可以免費選擇一個餐廳指定嘅菜式,我地就揀左啲青檸汁烏頭,青檸汁烏頭都真材實料架,烏頭口感結實又夠彈牙,加埋啲開胃嘅青檸汁真係好醒胃,慢慢食住再慢慢傾下偈,真係好嘆架。今次試新野嘅體驗都
今次試新野嘅體驗都算幾好,比起之前食過嘅泰菜舖頭所有野都做得更好更到位,食材亦都更加新鮮,有機會都要再黎先得