2015-07-07 598 瀏覽
前幾日咁啱要去九龍城見個客,見完客就諗住搵間Café坐低飲杯咖啡食件cake抖下先返去,搵到呢間見喺附近又幾靚咁,就去試下。一去到門口已經有好感,全木嘅裝潢簡單得來幾有feel,好鍾意佢門口位果兩張小圓几 + 小鐵椅,感覺好悠閒。入面裝潢簡約,係我鍾意嘅Style;冇嘈吵嘅音樂聲,又剛好唔係太多人,好舒服。我點咗杯Latte,但啲cake好似件件都唔錯咁,一時之間有選擇困難症, waitress推介我食玫瑰覆盆子蛋糕 (Rose Raspberry Cake),話好多客(尤其是女仔)都鍾意佢口味清新又唔太甜喎。好,一於試下。就係佢喇~ 一見到佢,個心有少少「嘩~」咗一聲,靚到有少少唔捨得食~~~ >_<(Sorry, 電話個相機有D衰,D相有少少色差,實物D色靚好多!!)玫瑰覆盆子香檳蛋糕 (Rose Raspberry Champagne,HK$44)連個紙碟都好靚啊~聽個名原本以為會係好覆盆子嘅味道,點知第一啖放入口,竟然喺玫瑰同Raspberry嘅味道之中混咗D荔枝味,頓時覺得成件事thoughtful同有heart咗!!件cake主要分開三層:底層其實係Red
連個紙碟都好靚啊~
件cake主要分開三層:底層其實係Red Velvet Cake;中間就係混入咗荔枝味嘅玫瑰mousse,質感唔錯,玫瑰、Raspberry同荔枝嘅味道幾平均,係玫瑰味稍為輕啲;再上面係一層啫哩,平衡返個中層嘅甜味(雖然本身都唔係太甜),啫哩上再用返個mousse加D玫瑰花瓣、Raspberry、金泊做裝飾。成件事甜得來味道好light,的確係好lady嘅口感+味道,怪難多女客會like,加上我本身係荔枝味甜品控,更覺得成件事加咗分!
至於杯Latte就不過不失啦~ 個人認為cake才是亮點~ 雖然九龍城對我嚟講遠咗少少(可惜佢的灣仔店唔係Café ,只做take away),但我都好想再嚟呢間坐低慢慢試下佢其他嘢,下次一定帶多兩、三個friend嚟,一次過試多幾款cake~ 同埋以後買生日蛋糕又多個選擇啦(可以去灣仔店買,唔使去咁遠)~
喺門口個蛋糕櫃見到呢款積木蛋糕 (HK$54),好打耳啊~!! 下次一定要試!! 店員話其實可以訂做大size嘅做生日蛋糕都得~
2015-07-03
下午茶