2024-01-05 741 瀏覽
今次我喺尖沙咀一間叫做九龍城寨嘅餐廳歎番頓。入到去嘅感覺真係好有味道,佈置得跟手舊香港嘅味口,每一個角落都似真似假,仿佛我地倒流返去嗰個年代。起頭我哋就點咗支益力多特飲同一杯啤酒,益力多特飲酸酸地,簡直係消暑解渴嘅神器,而啤酒就清涼爽口,完美咁開咗個頭。跟住我地試咗乳鴿同咸蛋肉餅煲仔飯,嘩!個乳鴿外皮炸到金黃酥脆,肉質鮮嫩多汁,每一啖都滿足感破表。煲仔飯就真係另一番韻味,咸蛋同肉餅嘅美妙結合,滿足咗我對臘味嘅所有幻想,飯香肉香,咸香嘅味道仲喺口腔留韻。食嘢嘅時候仲搭配咗排頭冷盤,啱啱好嚟清新下味蕾,等重口嘅菜變得不單枯燥。當然,唔少得留一點肚位試下佢哋嘅甜品,我就點咗個豆沙鍋餅,豆沙甜度適中,而且餅皮煎得香脆,係番個極佳嘅結尾。總括來講,呢間九龍城寨味道正宗,服務又貼心。會令人一試難忘,值得再幾次光顧!🥢🍽️🍜