2018-03-21 2920 瀏覽
以往食泰國嘢都係食開九龍城果幾間,泰金國啊或者小曼谷,第一次試呢間黃珍珍仲要係去佢佐敦分店。本來想試九龍城分店但係佐敦個間方便啲,唔好跟Openrice個指示行,應該係佐敦站C1出口出,咁樣一出再向右行就會到個棟大廈,不過呢間就好似係貴啲嘅💸個日星期日黎,我地即日下午六點幾先book枱都仲有位,上到去餐廳都滿哂人既。一行七人有男有女,總共叫左十個菜式,有冬蔭功湯(小)、雜菜粉絲煲、酸辣明爐烏頭、醃生蝦刺身、原個菠蘿炒飯、泰式燒豬頸肉、馬拉盞通菜、黃咖哩(雞)、法式麵包、泰汁燒日本魷魚🥘冬蔭公湯個酸味好重,湯嘅海鮮味都好足夠,覺得如果再辣啲會更好🍲雜菜粉絲煲比較乾身無乜汁水,入面嘅粉絲都爽口有味同埋唔濕,不過啲西蘭花有少少酸味,其他菜就無乜野,可能啲西蘭花唔靚🐟酸辣明爐烏頭啲肉幾嫩同有鮮味,至於個酸辣咪就係來自佢提供嘅醬汁,可以自己決定點唔點黎食。烏頭係少骨啲所以我地揀左烏頭🦐醃生蝦刺身係大家期待既重頭戲🙌🏿 啲蝦好鮮,亦有酸既醬汁可點,不過辣味就已經配左落隻蝦到,蝦上面已舖滿辣椒同蒜片,食唔到辣既朋友可能要迴避下呢碟菜式🍍原個菠蘿炒飯係朋友推介既一道菜,但個人覺得好普通,唔夠乾身同埋好

冬蔭功湯

雜菜粉絲煲

泰式明爐蒸烏頭魚

醃生蝦刺身(細)

🍍原個菠蘿炒飯係朋友推介既一道菜,但個人覺得好普通,唔夠乾身同埋好似就咁食緊餸加飯咁樣, 無同一種味道

原個菠蘿炒飯

🐷泰式燒豬頸肉個味好似豬肉乾咁,不過肉質就唔會乾爭爭,都係有酸辣醬可以點嚟食。另外有幾舊菠蘿

泰式燒豬頸肉(細)

🥗馬拉盞通菜好香口,無味精,唔知點解好似特別多菜框咁樣,配埋啲肉碎好好食

馬拉盞炒通菜

🍯黃咖哩(雞)就普普通通,好似平時去啲印度食店食嗰啲咖喱咁。薯仔煮到好淋身。本來想叫蟹個款咖哩,但要成三百幾蚊,朋友話九龍城鋪有得嗌例牌,所以唯有去九龍城分店先食啦

黃咖哩(雞)

🥖法式麵包就叫左一set,一set有五份,每一份都會切開一半,我地七個人都夠食有突。個包主要叫黎沾個咖哩汁食既~

法式麵包

🦑泰汁燒日本魷魚都幾正既,啲魷魚爽口唔韌,又係配呢個酸辣醬

泰汁燒日本魷魚

🍡最後參加左個抽獎遊戲玩擲骰仔,擲到孖骰就會有正野送,擲唔到都有個甜品送番,就係四件糕仔。不過我無食到所以唔評論啦

個人覺得啲野食都幾貴同細份☹️ 但未出色到咁值得,下次會試下九龍城分店~
2018-03-18
醃生蝦刺身(細)
法式麵包
泰式燒豬頸肉(細)
泰汁燒日本魷魚
冬蔭功湯