2016-02-06
年廿七,與好朋友一行三人食海鮮,好好獎勵下過往一年的辛勞。其實我一直都好想試下九重塔的,所以決定就嚟試下。我們今次叫咗首爾塔,而個湯底是韓式豬手湯登登登,九層塔,嚟到了,坐我對面的朋友都比個塔遮住咗喇!職員好細心地講解食法,當個溫度針去到85°C就可以叫職員幫手,拎起個蓋就食得了。見住個溫度針好快升到85°C喇,終於食得!第一層 : 蟶子、象拔蚌蟶子通常都係用蒜茸粉絲蒸的,第一次試唔用蒜茸,上面粒蕃茄仔酸酸地,意外地與蟶子好夾。而個象拔蚌好鮮甜美味,連埋d汁嚟飲,正!第二層 : 元貝大大隻既元貝,肉厚多膏。初初好白痴咁以為,紅色嗰舊係紅蘿蔔,望真d原來係膏嚟架!第三層 : 海蝦蝦頭多膏,一d都唔係雪藏蝦嚟,蝦肉清甜爽口,職員講蝦可以點淡豉油嚟食,但個人覺得唔點先食到蝦既鮮味。第四層 : 北寄貝、新鮮花尾龍躉爽口彈牙,北寄貝通常都係食刺身時先食,小女子孤陋,第一次見連殼的北寄貝。龍躉肉厚無骨,正!第五層 : 蝴蝶蚌、大花蛤大花蛤都係嗰句好鮮甜。職員好細心咁見到d蝴蝶蚌唔開,放是好細心拎咗去廚房到,同我們蒸返熟佢。過咗一陣佢就拎返d蝴蝶蚌比我們食了。不得不讚個配角木瓜,吸咗上面幾層既海鮮,
我們今次叫咗首爾塔,而個湯底是韓式豬手湯
首爾塔(九層)
第一層 : 蟶子、象拔蚌
而個象拔蚌好鮮甜美味,連埋d汁嚟飲,正!
蟶子、象拔蚌(第一層)
元貝(第二層)
海蝦(第三層)
北寄貝、新鮮花尾龍躉(第四層)
大花蛤都係嗰句好鮮甜。
不得不讚個配角木瓜,吸咗上面幾層既海鮮,佢好甜美呀!
蝴蝶蚌、大花蛤(第五層)
蟹好多膏,個蟹夾位好細心地夾開咗,放便我們食。
沙巴肉蟹、大蚌(第六層)
鮑魚大隻新鮮彈牙,但我覺得配角搶咗風頭。因為蘿蔔、蕃薯吸咗上幾層海鮮味,好甜又無渣。食完都忍唔住搶咗隔離嗰個少少嚟食。
鮑魚(第七層)
枱上附有竹纖,放便食海螺用,好細心
配料粟米、南瓜超甜,又一抵讚!
海螺(第八層)
豬手好林,好煙韌,好骨膠原。d湯吸收咗成晚海鮮的精華,鮮味無貧。
韓式豬手湯(第九層)