2022-10-24 47 瀏覽
➰今日收工嚟咗九龍灣國際展貿中心睇車🚘一向都知道九展多數食快餐冇咩特別餐廳好食 竟然比我見到間新開嘅潮州菜館 當然要入去試吓😍➰餐廳環境好寬躺 感覺有啲似酒樓 每逢星期五六日晚市都會有現場音樂表演唱懷舊金曲🎹🎤都幾正一路食有live show睇😂而且餐廳職員都好有禮貌而且會推介特色小菜👍🏻➰嚟到潮州菜館當然一定要叫滷水拼盤 拼盤有得自由配搭單拼雙拼或三拼👏🏻👏🏻我哋叫咗鵝片墨魚鵝腸三拼 鵝片啖啖肉冇骨 🦑墨魚彈牙爽口大大塊 鵝腸非常爽脆 必推🥰🫶🏻滷水汁濃度剛好唔會太鹹😋➰薑蔥霸王雞(半隻)🐥重點係佢個薑蔥豉油汁非常惹味 雞件好嫩滑 一個人接近食晒半隻🤭➰豉油王煎大蝦🍤蝦身好大隻肉質爽口 加上蝦殼爆香到好脆口 非常入味❤️➰XO醬一口牛柳粒🐮賣相好吸引 而且好特別係用雞髀菇粒代替薯仔 所以冇咁油膩 牛柳粒份量亦都好多🤩➰自家製蝦蟹棗 🦐蝦棗爽口彈牙🦀蟹棗鮮味較重而且好大粒 配埋桔油 類似係蜜糖質地嘅金橘汁 酸酸甜甜更加開胃😉