2017-12-26 411 瀏覽
凍冰冰係廟街食完煲仔飯暖身,行下行下,經過呢間中式糖水鋪。見到好多人排隊,當時大約9點,門口已排左為數10幾人。門口又貼晒發哥照熱推,好想知究竟中式糖水有魔力攪到咁多人排,於是咪執輸排埋一份又話說,排左前後都無5分鐘就入到去眼望流量好快,啲人食完就起身走,所以排隊都係掩眼法來的而已,唔好怕等嚇走左去坐低已諗到食咩,點左個芝麻糊,另外再點左個杏仁糊,每碗各加3粒湯圓真係不得了,個芝麻糊好味到羅我命3000,芝麻糊狀望同食得出係磨出來既綿滑,唔係糖水既死甜,而係滋潤既清甜,好香既芝麻香,每一口都咁可口,食完一碗會有意猶未盡既感覺不過我想強調既係,啲湯圓先係精髓,強烈建議食糖水再加點,湯圓粒粒入口既溶好口咬不在話下,最過份既係,裡面既餡係炒香左既黑芝麻,果種香,係一咬開,鼻到新聞到既齒頰留香,好食得食人欲罷不能,必推。至於碗精製杏仁糊,都值得一讚,無一般杏仁糊果陣令人抗拒既味,入口順滑,不死甜,亦都食得出係磨出來既巧功之作呢間糖水店性價比高,價錢相宜,水準之上,會再回頭

又話說,排左前後都無5分鐘就入到去

呢間糖水店性價比高,價錢相宜,水準之上,會再回頭

精製杏仁糊
2017-12-01