2008-05-25
搵食搵得一段時間,就發現集團式的食肆愈來愈多,有時都會覺得悶悶的,因為吃的都是差不多的東西。在openrice search到這家街坊店,就趁星期五去試佢一試。叫左海底椰響螺湯(約$70)、三鮮燴骨髓($48)、豉汁蟶子($28/隻,只得豉汁的煮法)、西蘭花炒帶子同埋糯米飯($35)。湯係老火湯果種,味道好清甜,而且侍應叔叔仲會幫我地分好d湯同埋裝好d湯渣。豉汁蟶子的蟶子味道幾鮮,如果唔係一定要用豉汁的話,可能會更加好味。西蘭花炒帶子,有鑊氣。糯米飯炒得唔錯,不過米飯佔的比例好似多左dd。三鮮燴骨髓好大堆頭,骨髓都煮得好入味,但兩個人真係食到捧住個肚。如果多d人一齊食的話,可以再食多d好野好豐富的一餐,因為食到既係好耐都冇食到的鑊氣同埋叔叔們的親切的服務態度。