2018-07-18 213 瀏覽
食日本菜我最喜歡就是吃廚師發板,唔夠用想當季最適合嘅食材,吃到最鮮味的美食,相信是每一位喜歡食嘢嘅朋友都夢寐以求的。今天嚟到位於柯士甸道的這一間日本餐,吃的是一個我覺得價格十分之合理而且主廚十分之靚仔功夫很高的廚師發板。我們的套餐是$980一位,當你看過我以下嘅食材之後相信大家都會覺得物有所值前菜是和牛,魚蛋以及鮑魚天婦羅,特別推薦是鮑魚天婦羅很有口感。接住的是令人眼前一亮嘅兵庫縣處女蠔,說真的喺香港好耐冇食過咁美味嘅日本蠔,內有主廚特別去搜羅返嚟嘅,鮮甜爽脆而且飽滿左口魚刺身前邊嘅係配上芥辣粒,後邊呢就係配上新鮮嘅北海道海膽,一濃一淡嘅配搭,好似係口腔裏邊做緊交響樂一樣。接着係比較常見嘅石鯛,白身魚十分之鮮甜。富有口感而且咀嚼過程中帶出清甜感覺。右邊嘅係太刀魚,是我十分之喜歡的魚種。左邊嘅係金線鯛配柚子胡椒,兩個嘅口感完全唔同。火焰燒過令到香味更加突出。間場係呢個好美味嘅日本黑毛豬,唔會太熟,都唔會太生。豬味香濃。大廚為我地準備左佢哋自家製的美味安康魚肝,是我今年食過最好食嘅。滑得流入口一樣。只需配上少少蔥花其實已經好夠味。當做嘅小白蝦,記得上一次去到東京特登搵咗一間專門食小白蝦嘅刺

當做嘅小白蝦,記得上一次去到東京特登搵咗一間專門食小白蝦嘅刺身嘅餐廳一口氣食咗接近800條,嗰份滿足感依然存在,就係呢一度吃一口白蝦壽司解解渴。

接着是魚王金目鯛,大概金目鯛嘅口感係好難言喻,入口大有赤身魚嘅油脂,亦都有白身魚嘅爽口感。所以大家都十分之喜愛

接住是我另一個致愛,右口魚邊,燒過後油分更加突出。

呢次嘅廚師發板少不免一定要有海膽,這個海膽壽司如花一樣,放響口裏便滿足得很。

吞拿魚腩手卷這裏用上蔥花小蝦芝麻以及香蔥,是我吃過最有口感層次的手卷。

配上濃郁的魚湯,以及可愛極了的水蜜桃雪芭,不能不說$980這個價錢絕對實惠,而且大廚10分靚仔。