2010-06-06
自從做左依家呢份工﹐都好少係閒日約朋友仔食飯...但現在應開始回到得閒時期,可以寫返食評同埋搵下食了。 今次朋友約左係觀塘既彩晶軒等,去食飯前行左個零鐘,買左兩條裙同埋一堆化粧品,真係「無事出街小破財」。都係講返今晚飯局先,七個人,主要係叫小菜,各食物的評語如下。1. 冬瓜盅: 佢會將個冬瓜盅放係你張枱隔離,然後逐碗裝比你。不過,我 PREFER 放上枱,然後可以自己添,哈哈。不過,味道方面唔錯,好清,好足料,夏天消暑最岩。2. 砵酒焗蠔 ($28/隻): 個汁酸酸地,個底墊左 d 洋蔥,配搭幾得意。隻蠔都幾肥美同埋新鮮 個賣相都算靚,不過,個人鍾意薑蔥焗蠔多 d 。3. 炸子雞 (沒有相): 皮簿,同埋隻雞都叫做有雞味... 而且佢都唔算多油.. 所以佢都幾快被「搶購一空」。4. 蒸石斑: 係養魚黎既,不過肉質都算唔錯,可以叫。5. 大澳蒸芋泥: 取名為「大澳」,我想是因為其中一邊係用蝦醬蒸。五花腩既份量岩岩好,佢 d 油剛好被芋泥索左,所以 d 芋泥腍身得黎亦好入味。兩邊黎講,覺得南乳比蝦醬濃味,用黎撈飯都唔錯。6. 海鮮豆腐煲: 豆腐新鮮,滑得黎又重豆味。魚塊彈牙,兩者配搭不
個賣相都算靚,不過,個人鍾意薑蔥焗蠔多 d 。
4. 蒸石斑: 係養魚黎既,不過肉質都算唔錯,可以叫。
6. 海鮮豆腐煲: 豆腐新鮮,滑得黎又重豆味。魚塊彈牙,兩者配搭不錯。而個煲就略嫌細左 d。
7. 炒雜菜 (沒有相): 呢個真係唔好叫。佢又細碟又多油,乜依家 d 菜好貴咩?咁樣比人感覺有點小家囉。
總括黎講,呢度裝修幾靚... 食物質素中 上,係朋友聚會既一個好地方。有機會可能會再去,但又唔會特登 book 枱去食囉。