以前想食bagel🥯只能幫襯大型連鎖咖啡店,口味亦只有原味同everything較為單一🤷🏻‍♀️ 近呢兩年呢款食品越黎越普及,除左大部分cafe都有供應之外,一啲新派既烘焙店都有生產販賣,唔少得既當然仲有台灣代購同網上平台賣既手作☺️.今次介紹既呢間cafe位於中環荷里活道,比較特別既係cafe仲有水煙供應🚬店面並非地舖而係開係一棟舊式大廈入面,踏出電梯要推開防煙門先見到cafe,比較隱蔽🙊除左室內,cafe亦有露天座位,雖然四周都被林立大廈🏙包圍無咩風景可言,勝在有個空氣較為流通既地方俾大家除低口罩😷,吸返啖新鮮空氣☁️******************************✨ Cheesy bagzel🧀🥯 ($48)呢款將pretzel🥨同bagel🥯合二為一既bagzel係cafe既signature,外皮口感薄脆果然有如pretzel,而麵包體就Q彈有𡁻勁😋內餡混合左3種芝士🧀,既有濃郁芝士鹹香亦完美地與香草🌿融為一體,味道十分討好😍加分位係上面恰到好處既粗鹽粒🧂,令味道更有層次又唔會過鹹,不愧為呢度既signature bagel👍🏻-✨Matcha tiramisu ba

✨ Cheesy bagzel🧀🥯 ($48)

✨Matcha tiramisu bagel🍵🥯 ($48)
之前係社交媒體見到呢度既tiramisu bagel已經bookmark想試,可惜既係cafe定期會轉換bakery menu,去到時已經升級左做呢款matcha tiramisu bagel,用既係日本丸久小山園既抹茶粉,抹茶味道清香帶回甘唔苦澀🍵

當日詢問左店員得知bagel上面既係芝士🧀,不過個人就食唔出芝士既味道,反而覺得似係奶酥多d🤔
同埋呢款bagel既口感明顯較上一款失色,同平時食到普通一個抹茶bagel無咩分別,整體而言特色不大,頗為令人失望😓
✨ Cinnamon roll bagel🌀🥯($48)
雖然呢款bagel係X’mas special🎄,但係我地一月中去既時候cafe仍然供應就有幸試到🤩

呢款bagel 終於有返外脆內彈既口感,入面捲左合桃粒所以口感就更加豐富🤗
另外肉桂既味道香濃,表面灑上既檸檬糖霜帶有一份清新感而唔會好甜,個人認為佢係三款bagel入面最好食既😋
✨ Single origin chocolate (Peru)☕️ ($50)
單品咖啡就飲得多,無諗過原來朱古力都有單品/非單品之分🙈
呢度既朱古力有Peru同Belize兩種,前者可可濃度有75%,帶有果香同酒香味,後者可可濃度就高達85%,帶有花香味,客人可以因應返自己對可可既喜好選擇返適合自己既個杯朱古力🤗
當日因為想飲返少少甜就選擇左Peru呢款,雖然未試過85%既Belize無法作比較,個人認為75%既呢杯已經充滿香濃既可可味,但唔會令人覺得過濃或者過甜👌🏻

細味之下的確感受到朱古力入口帶有花香兼有酒香既餘韻,加上佢既口感順滑,飲時仲會飲到上面半溶既朱古力碎,實在令人回味無窮😍
個人認為呢杯朱古力既水準足以媲美高級品牌既出品,非常值得推介大家一試👍🏻
✨ Flat white☕️ ($45)
作為一個咖啡愛好者,黎到cafe當然唔少得要飲番杯咖啡😌
當日供應既有黎自Guatemala Finca Capetillo同Papua New Guinea Baroida Estate出產既兩款咖啡豆,前者係nutty風味既咖啡豆,後者就係fruity;基於個人喜好原因,必定會揀選nutty既個款豆黎飲🤣
個人覺得呢款咖啡豆既nutty味道唔算好突出,不過因為奶泡打得夠綿密順滑以致呢杯flat white既質素不至於太差;只怪上一杯朱古力既質素太高,搞到平時飲開咖啡既我都變心,有比較之下就明顯覺得咖啡失色😆
👧🏻人均消費:$120
👍🏻再訪指數:3.8/5
📍MONO Lab
地址:中環荷里活道31-33號7樓
⏰營業時間:10:00–17:30;
18:00–02:00 (Mon–Sun)