2020-01-28
難得早起床早返工,亦突然收到同是早返的同事相約吃早餐,我當然來者不拒,於是檸檬🍋見啦。檸檬冰室開業未夠一年,但已經成為部份同事們的飯堂及指定下午茶食堂🤭受歡迎程度可見一斑。黎到檸檬,我都係食例牌「沙爹牛肉麵餐」。先上奶茶,我對檸檬的奶茶感覺是茶味不夠濃。再上炒蛋及丹麥多士,其實黎檸檬另一目的都係為「丹麥多士」。深水埗區嘅茶餐廳少有「丹麥多士」,呢度係其中一個地點。檸檬冰室的丹麥多士上枱已搽牛油。好處係唔會因為牛油太凍,或是多士唔夠熱而溶唔到的情況出現;相反,客人卻不能控制牛油的份量。今日呢塊「丹麥多士」係熱的,有牛油香味,任何多士都係熱的最好食😋沙爹牛肉麵中規中矩喇,公仔麵係有彈性,唔死實。總結而言,檸檬冰室的「丹麥多士」,比上次係雪X食的熱同好食😊