2017-09-16
星期二晚來銅鑼灣百樂大廈 晚飯,推開大門,店子比想像中細,沒有什麼空間感可言,比較適合一班朋友聚會 。 餐廳沒有提供餐牌,客人只需要在食物ORDER 紙上選擇自然喜歡的食物, 就如食放題一樣 。 首兩頁是燒物,之後炸物、主食、小食等。食物選擇唔算多, 以串燒為主,與典型居酒屋無異。但最令人失望的事,店員通知 已沽清, 其實我係為它而來。。。真令人沮喪! 無奈地我們 選擇了幾款燒物, 分別有[ 一口和牛串]$48、 $48、[ 汁燒金菇肥牛卷]$38 等。上菜速度極速,一下ORDER 的食物差不多同時間上枱, 但是張枱又唔多位擺所以好狼狽,我們唯有食快啲。三款燒物中以 最惹味,香口,皮脆肉嫩。「奴豆腐 」34 滑豆腐一開四,以重重的麻醬蓋面, 又香又滑,好岩夏天食。另外 $38 入口全無油膩感 , 牛肉和著蓉比例大概是3:7 , 牛肉味不太突出,但味道頗不俗。 食左幾款串燒後仲好似肚空空,梗係要食反啲澱粉質類, 我從幾款飯類、烏東中一眼鎖定了 $118 即燒即上枱,確保石窩飯送上客人面前時熱辣辣,香嘖嘖。飯面上一大片煎得甘香鵝肝,用上口軟淋珍珠米,灑上甜醬油,鵝肝油份滲進飯中,
但最令人失望的事,店員通知 [玉子燒] 已沽清, 其實我係為它而來。。。真令人沮喪!
無奈地我們 選擇了幾款燒物, 分別有[ 一口和牛串]$48、[芝麻雞亦] $48、[ 汁燒金菇肥牛卷]$38 等。
三款燒物中以[芝麻雞亦] 最惹味,香口,皮脆肉嫩。
另外 [牛肉薯餅] $38
食左幾款串燒後仲好似肚空空,梗係要食反啲澱粉質類, 我從幾款飯類、烏東中一眼鎖定了 [鵝肝什菌石窩飯] $118
即燒即上枱,確保石窩飯送上客人面前時熱辣辣,香嘖嘖。
飯面上一大片煎得甘香鵝肝,用上口軟淋珍珠米,灑上甜醬油,鵝肝油份滲進飯中,令珍珠米入口油潤,棉密感倍增。
份量絕對夠四人用, 抵食 !