2019-03-28
想食好耐嘅老川皇,朋友都鍾意食辣嘢,嚟到等位等咗好耐,呢度真係每晚都坐滿人。餐廳好多內地人嚟食四川小菜,相信味道一定很正宗。除咗有水煮魚、烤魚、打邊爐、小菜等四川有名的食物,還有我最想吃的串燒燒烤。雞腎$12,爽口,燒完很有碳烤香味。雞軟骨$15,燒得幾好食,因為燒完仲有雞肉香味,同埋軟骨大嚿啲,有咬口,越食越香,推介。墨魚咀$15, 爽口煙韌,孜然味和辣味較濃,蓋過了鮮味,可以調節得再淡味一點。牛舌$25,質感軟滑,與孜然粉和辣味原來都幾夾,口感與其他爽口的串燒大有分別,可以一試呢!茄子$28。超好味,多汁,勁多蒜蓉,好香,灑上椒鹽和辣椒粉,更加惹味,不算辣。澳洲珍寶元貝$32,元貝好好食,燒得剛好,軟滑鮮甜,就算有辣椒油,也只是輕微辣,仍然食得出帶子新鮮。辣子肥腸,小辣,$90豬大腸先走過油,炸過特別爽脆,再以乾辣椒、花椒一起炒,增加麻味和辣味,味道也只是微微的辣,但麻的感覺實在太刺激了,吃得很過癮!乾鍋黃鱔$112。小辣,黃鱔薄薄切件,一口一件,肉質超級爽口。小辣其實也不算辣,配菜的青椒、紅椒、乾辣椒、洋蔥、蒜頭等,都揮發著香味,令黃鱔增加香口感,很好吃。清炒萵筍絲$60。食咗咁
餐廳好多內地人嚟食四川小菜,相信味道一定很正宗。
雞腎$12,爽口,燒完很有碳烤香味。
茄子$28。
辣子肥腸,小辣,$90
乾鍋黃鱔$112。
清炒萵筍絲$60。
食咗咁多濃味嘅嘢,都要有啲清淡嘅菜嚟中和下。喜歡吃萵筍絲,因為他爽口多汁,而且翠綠賣相,吃下甜甜的,又多汁,解辣一流!
食咁多辣嘢梗係要飲啤酒助興。今晚真係食得好過癮,食得咁豐富,埋單加一$495,食物價錢其實不算貴,我哋把酒言歡,越食越開胃。