2022-10-10
事隔幾個月又再黎芝加哥,比起上次,今次酒吧多左萬聖節嘅佈置,有節日嘅氣氛。桂花麒麟生啤係我通常坐低之後會叫嘅啤酒🍻,麒麟啤酒本身已經算清,加埋花香同糖漿,會令到啤酒更容易入口,天氣熱嘅時候飲亦都會幾舒服。之後就叫左呢到其中一個特色:磯燒飽魚,凍食,本身已經有香濃嘅醬汁煨過,加少少檸檬汁上去,成個味道亦會清左唔少,將鮮味突出,但天唔寡,所以整得算係好唔錯。我地叫左一大盤串燒,亦都堅持要有一碗飯係到,因為串燒調味料唔輕,加埋肉味香,所以配一碗飯食落去會可以更加開胃。菠蘿🍍同玉子係我一定會叫嘅,因為菠蘿燒完之後汁會更加香甜,而當食左幾串串燒之後食一啖菠蘿會解到膩。甲羅燒嘅香濃,要配埋生蛋,每一啖食落去都有蟹膏嘅鮮香,而且濃郁。翠玉瓜、雞翼、雞翼餃子、牛舌,加入左椒鹽、黑椒,熱辣辣食,都係肉汁同埋嫩肉。一邊食嘅時候都會鐘意一邊飲一杯再濃味啲嘅酒,提升整個食嘅層次。