2013-05-21
舊年小肥喺The East消費中換來$400禮卷之奬賞,有效日期至3月31日。眼見有效日期將完,所以就同屋企人揀左間喺四通八達o既QRE Plaza o既「楠料理」進行試食。雖然話係新餐廳,不過原來「楠料理」只係改左個中文名,英文名同以前一樣,餐廳都仲係同樓上The Habitat Lounge有關連。因為之前都有幫襯過前身o既「柊亭料理」,記得室內裝修大致差不多,只係燈光稍為調低左,散枱數目少左及其編排有少少變動。最大改變在於餐牌上o既菜式,餐廳伙計同管理方式。當晚除左我地都只係有兩枱散枱客,我地差不多包場。唔知係咪因為人少呢,餐廳o既一男一女經理不時都會睇下我地有乜需要,當然亦不忘向我地推介酒品及不同菜式。楠料理o既員工上上下下都好落力,負責我地張枱嗰位哥哥仔非常細心體貼,佢對工作o既良好態度同經理絕對有得fight。呈上第一道餸之後,眼見小肥喜愛為食物拍照,哥仔都會先擺放喺我面前,等我影好先再放喺枱中間比肥肥家人食。此外,佢更自動波地幫客人換碟同清理枱面,食落都覺得好衛生,讚!開飯前,大肥同小肥都留意到枱上擺放着五角形筷子,頓時心中暗喜,覺得楠料理好有文化,同埋絕不吝嗇!大肥幾年
開飯前,大肥同小肥都留意到枱上擺放着五角形筷子,頓時心中暗喜,覺得楠料理好有文化,同埋絕不吝嗇!大肥幾年前去過日本,得知比普通圓形或方形筷子貴o既五角形筷子手感最好,挾餸最穩,加上「五角」同「合格」喺日文係同音詞,大小雙肥覺得特別有意思!
枝豆($25):暖暖o既枝豆小肥覺得太腍,即煮得太耐,不過同桌o既老人家個個都話冇問題,好OK。
青瓜伴麵豉醬($38):菜王哥哥所提供之評語:「青瓜新鮮爽脆,幾好食。」
雞肉軟骨串($16/串):細細粒o既雞軟骨好脆,大中小肥都覺得好合格!
油甘魚壽司($38/件):如圖所示,油甘魚壽司份量十足,可算為中規中矩。
Asahi Beer:$38
日本清酒之「真澄山花純米大吟釀」720ml:$688(比市面售價少過兩陪已經算係好有良心!)
加州手卷:$38
三文魚手卷:$18