2021-08-28 151 瀏覽
觀塘裕民坊新開左一排,除咗巴士站,裏面都有唔少食肆,於是放咗工我就同同事嚟搵食,順便參觀一下呢個新商場。商場上一層,見到有一啲特色餐廳,其中一間叫做CFK, 全寫係Chopsticks fork n knife, 裝修靚唔在講,除咗餐廳入面嘅冷氣位置有得坐,仲有外面嘅室內位置,望落都幾chill, 又有啲花花草草咁,環境唔錯。不過由於天氣熱,我哋都係坐入室內算啦。呢間餐廳幾特別,特別在佢係主打多國美食,中西餐都有好多選擇,仲有好多甜品。我哋就叫咗一個中餐一個西餐試吓。估唔到餐廳嘅水準都好平均,中西餐都一樣咁好味,如果同埋一班朋友有人想食中餐有人想食西餐,咁黎呢間就啱晒啦,唔使爭。英式炸魚薯條:炸魚同薯條都非常香脆,熱辣辣,仲有沙律伴碟。薯條嘅份量非常多,絕對夠兩個人或更多人食,炸魚都有兩大條,我好欣賞佢炸魚嘅炸漿唔會好厚,反而魚肉就幾厚,啖啖肉先好食㗎嘛!四川麻辣口水雞:叫咗例牌份量,加埋油飯,雞嘅份量非常多,我食完碗飯都仲有好多雞可以食。口水雞嘅辣到適中,麻麻辣辣咁真係非常正,送飯一流。而且雞係完全冇骨,呢樣要加分。油飯味道亦都非常香,唔會勁油,我對呢個餐非常滿意。食完之後我哋仲叫咗

食完之後我哋仲叫咗甜品,叫咗一個草莓派對,係一個雪糕甜品杯,裏面除咗有草莓、草莓醬,仲有北海道牛乳雪糕,非常甜滑,同埋有整碎咗嘅雪糕窩夫筒做底。

另外朋友叫咗個法式焦糖燉蛋,份量都唔細,面頭燒過嘅黃糖卜卜脆,又有士多啤梨同藍莓做半碟,再加埋香甜好味嘅焦糖燉蛋,非常值得一試。