2013-12-18
中菜原來都可以浪漫在聚點跟黃師傅相熟了,他知道我和老公都很喜歡吃海鮮,所以係我們想二人世界的這晚上,替我們準備了這個海鮮盤菜。(個名係我改嘅)這個盤菜上檯時我已經覺得好開心,因為材料實在太吸引,有啖啖肉嘅原隻開邊龍蝦、大大隻嘅鮑魚、特長嘅蟶子、新鮮肉厚嘅元貝、仲有肥牛肉、鮮冬菇、荷蘭荳、香芹、娃娃菜、芽菜、滑豆腐和烟烟韌韌嘅韓國年糕添,仲要加埋D好浪漫嘅玫瑰花做點綴,個look真係殺死人。師傅話我知每様海鮮,佢都用不同的方法烹調至半熟,例如龍蝦先用上湯煮過,鮑魚用果皮蒸過,元貝和蟶子就用蒜茸先蒸一蒸。我覺得這樣的做法,可以將各類海鮮的鮮味吊出來,另外由於有個gas爐滾住,,就好似吃盤菜一樣,好啱天氣凍凍地,可以慢慢食又唔怕D嘢食會灘凍,又可以鍾意食邊樣便㚒邊様,同一時間可以吃到各種不同的滋味,又不會像打邊爐般這麽單調,最後D年糕索哂D肉汁嘅精華真係超正。師傅話如果下次多幾個人食都仲墟陷D。今晚因為食海鮮,所以開左枝白酒一邊飲,一邊對住個鍋慢慢嘆,除了可以靜靜地一邊傾下謁,仲可以順便追埋套on call 36嘅大結局,真係好relax好舒服。喜歡這裡就是這個原因