2022-12-24 40 瀏覽
《Brick by Brick》中環Soho區小巷隱世星馬菜。玫瑰酒煮卜卜大蜆配蒜蓉包 ($188) - 每粒蜆都大大粒,煮得剛剛好,肉質鮮嫩多汁,粒粒都漲卜卜;個汁除了使用玫瑰酒外,還加入了新鮮蜆汁,香甜之餘又鮮味十足,蒜片亦令菜式更香口惹味;牛油蒜蓉包烘得香脆,點上蜆汁食一流。。秘製馬來西亞雜錦海鮮咖哩喇沙湯麵 ($118) - 這裏的喇沙有七款主食選擇,我哋揀咗雜錦海鮮,海鮮份量同款式都幾豐富,有兩隻蝦、帶子、魷魚仔、青口、豆卜和雞蛋;湯麵係參參,一半米粉一半蛋麵,仲有好多爽口嘅芽菜;至於咖哩喇沙湯偏清淡帶酸。。火熱馬拉砂煲肉骨茶 ($148) - 肉骨茶使用了多款藥材熬製,沒有加任何糖或油,甜味完全來自食材本身,食落較清爽健康,一上枱熱辣辣,用了砂煲,就算食到最後都保到溫;喱度為了方便食客今用,選擇了沒有硬骨的豬軟骨,所以食落淡淡肉,而豬軟骨都燉冧哂;如果覺得唔多濃味,仲可以加入自家製蒜泥,但我個人覺得夠哂味,用黎點肉食更好。店舖的女老闆娘好建談親切,細心向客人講解食材,服務非常好。店裏除了主打星馬菜,亦有製作喇吵和肉骨茶的加熱即食包,還有西餐可選擇,亦可以包場搞活動。
《Brick by Brick》
中環Soho區小巷隱世星馬菜