平日難得放假 , 和朋友相約到中環午餐, 希望可以享受一個悠閒輕鬆嘅午餐 , 嘆一杯好飲嘅飲品 這間cafe位於中環威靈頓街86號地舖, 留意openrice寫的是Zenon Cafe, 但門口招牌是寫"Cafe Salon"的, 原因是這Cafe和樓上一間很有名的salon合作, 那間SALON據說是國際知名呢, 相信這間合作CAFE的食物應該都有番咁上下水準吧 進入CAFE映入眼簾是一股外國風, 很精致的水吧枱, 很喜歡那倒掛的玻璃柸, 整個餐廳的牆壁都用上了外國很常見的鏄紋, 牆上掛了一幅幅油畫, 餐廳內座位不算多, 但整體設計以及細節都很用心, 型格得來又有悠閒的感覺 因為朋友遲少少才到, 所以要坐低等一陣, 餐廳非常細心地為我送上一杯暖水 , 讓我可以一邊看MENU一邊慢慢等, 餐廳嘅menu以精品coffee, special drinks, all day breakfast, 三文治, 沙律, 窩夫為主點了Famous all day breakfast set A, 主要是看中它的鴨胸肉, 因為一般all day breakfast很少有鴨胸嘅選擇, 至
平日難得放假

點了Famous all day breakfast set A, 主要是看中它的鴨胸肉, 因為一般all day breakfast很少有鴨胸嘅選擇, 至於飲品方面, 因為最近剛剛病好, 希望要較滋潤的飲品, 於是選了special drink嘅Osmathus Jasmine with Honey

這時看看價錢, WOWWW
很抵食喎, All day breakfast只需$98元 !!!在中環這個就算食茶餐廳都要最少六七十元的地方竟然可以以少於100元的價錢食一餐all day breakfast, 實在太滾動了
!!!單看環境已覺得值回票價

All  day  breakfast Set  A
All day breakfast有大腸仔, 兩隻自選煮法的蛋(點了太陽蛋), 多士(上面有一粒粒嘅穀物粒, 好像很健康呢), 蕃茄, 沙律菜, 所有食材看上去都很新鮮呢
, 平民價錢, 享受級的LUNCH

先試隻蛋, 蛋味很香, 比平常食到的香很多, 然後是鴨胸肉, 約有0.7CM厚的鴨胸肉, 豐厚多汁; 然後到蕃茄,  常常覺得番茄的新鮮與否是很容易食得出, 這個番茄很鮮甜呢~
最有驚喜的是腸仔, 本來以為它只是一條平凡的腸仔,切開發現原來是芝心腸,  咁大條的芝心腸都係第一次食, 最後是沙律菜, 沙律菜嘅分量比平常的食的all day breakfast更多, 食哂"堆"菜感覺很健康呢
鴨胸
原來是芝心腸,很surprise
Osmathus Jasmine with Honey
接著飲品出埸了, 先說賣相, 茶包很細心地繞上杯把手一圈, 防止跌落, 再灑上一手桂花, 看見桂花在茶杯中飄下飄下, 頓時覺得很寫意,  茶入口很清香,  細心飲會嘗到那淡淡的蜜糖味, 唔飲咖啡的好選擇
2個人係中環在咁好的環境下食一餐all day breakfast只需每人$150左右, 最令人感動是用的材料都很新鮮, 鴨胸多片得來重要夠厚, 連塊多士用的面包都好明顯有挑選過, 中環人可以來試下呢!!
All  day  breakfast Set  A
鴨胸