2022-01-07 144 瀏覽
🤍雲壽司 (中環)🖤中環德己立街17-19號地舖🍣今日晏晝終於有時間試吓呢一間中環嘅壽司店,入到黎可以自選單點壽司,或者omakase sushi set,我今次就揀咗omakase set既<翔>,套餐入邊包左麵豉湯,10件壽司再加1份手卷,味道非常驚喜!🍴大拖羅壽司拖羅魚脂非常香濃,入口即溶,完全冇魚筋,得一件真係完全唔夠!🍴金目鯛壽司比較特別嘅一款壽司,肉質嫩滑,食落無油膩感,較為清新。🍴北海道海膽壽司海膽新鮮肥美,帶有少量海水味,而且鋪滿六至七塊,齒頰留香!🍴和牛壽司和牛燒至半成熟,入口即溶,連埋壽司飯食就無咁油膩!🍴深海池魚壽司入口油脂感十足,肉質比較結實,帶有甘香。🍴粒貝壽司口感非常爽脆鮮甜,味道較其他魚生為淡,適合作為壽司嘅開端。🍴牡丹蝦壽司蝦肉份量雖然唔算多,但係十分飽滿,鮮味十足。🍴北海道帶子壽司帶子飽滿鮮甜,而且係厚切,非常適合我呢啲帶子控!🍴鮟鱇魚肝壽司味道完全唔腥,而且入口軟滑濃郁,份量大方,好香魚肝味,配埋面頭嘅蘿蔔蓉可以中和油膩感。🍴吞拿魚蓉手卷紫菜香脆,魚蓉非常新鮮,入口即溶,魚脂味亦好豐富,食到最底都仲有啖啖的吞拿魚蓉!
🤍雲壽司 (中環)
🖤中環德己立街17-19號地舖

🍴大拖羅壽司

🍴金目鯛壽司
比較特別嘅一款壽司,肉質嫩滑,食落無油膩感,較為清新。

🍴北海道海膽壽司
海膽新鮮肥美,帶有少量海水味,而且鋪滿六至七塊,齒頰留香!

🍴和牛壽司
和牛燒至半成熟,入口即溶,連埋壽司飯食就無咁油膩!

🍴深海池魚壽司
入口油脂感十足,肉質比較結實,帶有甘香。

🍴粒貝壽司
口感非常爽脆鮮甜,味道較其他魚生為淡,適合作為壽司嘅開端。

🍴牡丹蝦壽司
蝦肉份量雖然唔算多,但係十分飽滿,鮮味十足。

🍴北海道帶子壽司
帶子飽滿鮮甜,而且係厚切,非常適合我呢啲帶子控!

🍴鮟鱇魚肝壽司

🍴吞拿魚蓉手卷