餐廳: Green Waffle Diner (擺花街)
資訊:

2023-02-09 26 瀏覽
中環出名選擇性不多,好多大連鎖店,無咩特色餐廳可以選擇。最近發現左一間特色餐廳。完全係中環美食沙漠的綠洲。餐廳主張新鮮食材,出品比較用心,配搭又落足心機配搭,令到人食得健康之餘又飽肚。首先選擇左美式勁厚車打芝士鑊仔通心粉 Mac Cheese Skillet。上來時候總熱辣辣,勁濃芝士味,每一啖都充滿芝士同煙肉香味,每粒通粉都有濃厚芝士味。好食到停唔到口,一啖接一啖。而且用大量芝士焗通粉,令到通粉更加香口,每一啖都拉絲感覺。 然後選擇左自家製炸香脆牛油果,牛油果炸到好香脆,牛油果是蔬菜水果中最含豐富維生素的,維生素E是超級強的抗氧化物,粒粒金黃色的牛油果肉,  外層包上薄薄的脆皮; 咬一口,  內層仍是creamy 得像蛋黃的果肉,  加上蛋黃醬更加惹味。總配搭埋沙律菜,令到成個all day breakfast 唔會太單寡,又解膩之餘又爽口。其次。飲品方面選擇左牛油果杏仁奶奶昔,奶昔清爽丝滑,濃醇奶香。還加入杏仁,食起來濃濃杏仁味同埋奶卡牛油果果昔,呢個少左杏仁味,奶同牛油好夾,又香又滑。真心推薦呢兩杯野飲。