Arbor開業短短一年半已經奪得米芝蓮兩星,菜式融合法式烹調,以日本時令食材為主,再糅合大自然嘅元素,絕對有別於一般法國菜嘅作風(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 由自家製brioche到甜品嘅Madeleines,每一道菜都食到廚師配搭用心~ 即使唔係每一道菜都做到衝擊味蕾,但係我反而更欣賞佢哋能夠將食材嘅原汁原味展示出黎🤤.🦆 Foie Gras前菜以鵝肝配雜莓蓉,第一啖酸酸甜甜,非常清新,更有助減低鵝肝嘅肥膩感☺️中間個層係鵝肝醬,味道偏鹹 ,不過配埋上面嘅雜莓蓉就啱啱好~ 餘韻帶少許酒味,而面頭舖上嘅食用花瓣更令人聯想起櫻花季節,好有心思🌸.🐚 XO scallop 經輕炙後,帶子成半生熟狀態,加入自家製嘅XO醬,惹味得黎更突出到帶子嘅鮮味~ 淋上醬料,令口感味道更富層次感🤤旁邊有香煎蝦米餅伴碟,感覺有啲食緊似中式腸粉~ .🐠 Hirame 主菜係日本比目魚,廚師先將比目魚煎香,然後混入牛油一齊煮,肉質嫩滑,富牛油香😚醬汁有兩款,分別係牛油+白蘆筍emulsion~ 牛油醬汁質地杰身,配埋比目魚口感會比較creamy; 白蘆筍嘅emulsion味道比牛油更為清淡,而質地都好稀身,兩者嘅一濃一淡,絕對
🦆 Foie Gras
🐚 XO scallop
🐠 Hirame
主菜係日本比目魚,廚師先將比目魚煎香,然後混入牛油一齊煮,肉質嫩滑,富牛油香😚醬汁有兩款,分別係牛油+白蘆筍emulsion~ 牛油醬汁質地杰身,配埋比目魚口感會比較creamy; 白蘆筍嘅emulsion味道比牛油更為清淡,而質地都好稀身,兩者嘅一濃一淡,絕對係兩種唔同嘅味覺享受😗
🍮 Mugicha crème caramel
輪到甜品環節🌟每人有四款唔同嘅甜品,每一道都非常精緻,食完真係超級滿足❗️第一道係焦糖布丁,質地滑嫩,蛋香十足~ Mugicha其實係一種大麥茶,難怪食落有淡淡嘅麥香,非常特別☺️
🍫 Malt icecream
第二款甜品係用麥芽製成嘅雪糕,面頭刨左朱古力碎,第一啖就已經食到濃郁嘅可可味,近乎齒頰留香呢😻兩種味道組合令我諗起好立克雪糕!! 估唔到法國菜嘅甜品都會食到呢種味道~ 旁邊放左橙醬,味道酸酸甜甜得黎又唔會蓋過其他元素,味道平衡得剛好😚
2020-04-15