2010-12-29
做樓上 Cafe ,最怕無人知!廣告或派宣傳單張不失為一個好方法!早前,我經過皇后大道中 PCCW ,有位 Cafe de Flore 女店員派宣傳單張,我不忘攞返張睇吓!當時,我打算搵個星期六去幫襯,點知,一去到座大廈大堂,見到 9 樓呢間 Seasons Cafe 嘅 Menu 更吸引! 於是,我直接走上 9 樓,打開 Lift 門,隨即見到 Seasons Cafe 招牌,仲有掛了不少圖畫及油畫!原來係店主鍾意畫,特意買來作點綴!位於9 樓全層,佔地不大,一眼睇哂! 店內有 8 張枱,大約 20 個位。靠牆擺放,充滿空間感!寧靜舒適!色調柔和,給予食客 warm 嘅感覺! 此外,可以包場,還提供遊戲給食客。我一直以為係女店員,原來係店主之一,我真係有眼不識泰山!抱歉!Cafe 由 3 位店主合資,佢哋分工合作,女店主做樓面,為人健談,so nice! 另外兩位則忙於廚房工作。星期六中午時段大約 1:15,我係第一位食客!午餐有好幾款選擇:日式甜咖哩吉列豬扒飯、香草芝士焗肉醬意粉、蛋黃煙肉天使麵、日式燒牛肉扁意粉、錫紙焗百里香雜菌燒雞柳扁意粉、芝士焗忌廉汁煙三文魚意粉,其中蛋黃
星期六中午時段大約 1:15,我係第一位食客!午餐有好幾款選擇:日式甜咖哩吉列豬扒飯、香草芝士焗肉醬意粉、蛋黃煙肉天使麵、日式燒牛肉扁意粉、錫紙焗百里香雜菌燒雞柳扁意粉、芝士焗忌廉汁煙三文魚意粉,其中蛋黃煙肉天使麵最吸引!二話不說,即刻落單。
食物飲品尚未送到,女店主先遞上一杯帶有檸檬味清水,讓我可清一清喉嚨。感覺服務不錯!
蛋黃煙肉天使麵 $48
期待了 10 分鐘,終於上枱。首次幫襯,賣相沒有令我失望!並非用上蛋黃醬,以蛋黃打成醬,明顯黏住天使麵;煙肉不是想像中咸,咸味恰到好處!加上蘑菇片,中和咸味!起初食天使麵都覺得味道唔錯!食到一半已經開始有飽餾感!
Cappuccino ( 可選擇 $30 或以下飲品,$30 以上需補差價。) 正價:$30
基於成本問題,咖啡以半蒸餾方式沖調,用上兩種不同國家嘅咖啡豆,味道香濃,絕不遜色給連鎖咖啡店。但近來,大受好評咖啡店,非 Capo's Espresso 莫屬!咖啡價錢相若,質素更勝一籌! 皆因用上全蒸餾式咖啡機及以澳洲 / 意大利式沖調。
可看 Capo's Espresso 有關我的食評 - Cappuccino
Seasons Cafe 咖啡用透明杯裝,突出層次感!值得一讚! 可惜泡沫有點稀薄,我影完相未幾,尚未加糖之際,泡沫開始下沉...! 口感仍不失香滑!可算是不錯!
上兩個星期一,放工走嚟食下午茶!嘆番個芝心下午茶! 真係夠知心!時間 2:30 ~ 7:00 ,原來係徇眾要求,無幾可下午茶時段直至 7:00 。好多上班人士 6:00 / 6:30 後放工。芝心下午茶由 $24 ~ $32 不等,大約 10 款選擇。
我選了:芝士焗蛋黃醬吞拿魚法包 $28
其他選擇例如:$24 芝士焗鮮番茄法包、$30 芝士焗肉醬意粉...
法包烘燶一點,外脆內軟,芝士焗蛋黃醬吞拿魚配上法包,認真滋味!有兩塊之多!以紅邊菜及九芽菜墊底,蛋黃醬係低脂蛋黃醬,比較健康!吞拿魚混合沙律,完美配搭!略嫌少咗啲!
熱雲呢拿咖啡 ( 補 $2 ) 正價:$32
同樣以透明杯裝住,可能係下午茶關係,比午餐咖啡細杯!我喜歡飲熱雲呢拿,試吓加上咖啡之後效果如何?雲呢拿香味完全被咖啡掩蓋;仍保留應有甜味!故此,不需落糖。猶如飲緊一杯加多咗糖嘅 Latte 。
至於甜品,有 3 款選擇:紐約芝士餅、藍莓芝士餅、朱古力曲奇芝士餅 ( 跟餐 +$15 )
朱古力曲奇芝士餅賣相確實吸引! 用上 Oreo 朱古力曲奇壓碎,灑上蛋糕上面。插上一支雙色朱古力棒,令人垂涎! 細細件唔會好飽餾,食落芝士餅部分有點硬!整體味道幾好!可以一試!
備註:加一服務費