2021-07-08 1467 瀏覽
中午要响中環搵食真係唔容易,所以我通常買外賣返公司食。有同事介紹咗一間叫廿一堂,話D日式丼飯唔錯,所以就試吓。我到達餐廳時係中午十一點五十分,唔洗排隊就買到,但攞完外賣走時已經有十幾人排。心諗應該都好食先咁多人幫襯🤔本身勁鍾意食牛舌,所以一見到有廿一厚燒牛舌丼就即刻買。餐牌寫住$64,但店員收我$67,問番原來係外賣要加錢。雖然$3好少,但外賣要加$3覺得多咗啲囉😅等外賣嘅時間正常,期間見到有宣傳話係用日本米,可能就係因為呢個原因,碗飯比較少,以一個男仕來說,其實掙少少先夠飽😅但講返味道就正常,牛舌有四大塊,都夠送飯。但燒烤味就唔夠覺,似煎熟多啲。而牛舌嘅牛騷味都重,喜歡食牛舌就係因為呢陣味。跟餐仲有麵豉湯及綠茶糯米糍,食埋就飽多少少。但絕對有食下午茶嘅需要。唔知下次可唔可以叫多飯呢🤔🤪