2023-02-10 139 瀏覽
今天相約朋友晚上到大館睇光影表演, 約六時左右來到中環先揾食,與朋友談起上星期去過尖沙咀K11的CAFE CREPE覺得幾特別,網上找一下,發現原來在附近威靈頓街有一間分店,便決定和朋友試下。中環店面積較小,長長的店面只有幾張雙人餐枱,裝修方面以簡約風格為主, 尖沙咀店比較光猛明亮及自助形式,這店相對較為昏暗有情調及送餐形式。我們每人點了一個dinner set, 本來可加錢再加一個甜可麗餅作為餐後甜品, 但最後實在太飽食唔落,所以最後都打消這念頭,唯有日後再約朋友去試。椰菜花芝士湯 , 椰菜花打成蓉, 和淡淡的芝士味配合起來, 口感非常幼滑, 味道香濃夠creamy。田園沙律,以新鮮碧綠的羽衣甘藍作為主打,加入士多啤梨粒,胡蘿蔔絲及紅洋蔥, 配合酸酸甜甜的黑醋油醬汁, 味道很好而且吃起來十分醒胃。油封鴨配格魯耶爾芝士可麗餅, 油封鴨髀煮得夠曬腍和入味,輕易將鴨肉和骨分離, 而且仍然保持juicy唔會乾,鹹香味十足, 厚薄適中的可麗餅裡面夾著份量不少的肉碎及芝士, 味道好夾而且亦夠飽肚。新鮮龍蝦肉扁意粉, 龍蝦肉新鮮彈牙爽口,扁意粉烹調火喉剛好,吃落唔會腍有咬口,扁意粉滲滿橄欖油的油香

新鮮龍蝦肉扁意粉, 龍蝦肉新鮮彈牙爽口,扁意粉烹調火喉剛好,吃落唔會腍有咬口,扁意粉滲滿橄欖油的油香味, 食落稍為比較油,不過配合一起真係好香好好味。

紅寶石朱古力,外表吸睛,打卡一流, 粉紅色少女心十足,有少少士多啤梨味及花香味, 又唔會太搶,和朱古力味一起十分夾。

翡翠冰冰樂, 抹茶沙冰,甜度適中, 上面大量忌廉, 飲落夠嫩滑可口,加入大量的黑朱古力碎粒,有咬口又冰涼解喝。
2023-02-09