2022-02-24
偷得浮身半日閒,好耐都冇放假,難得今日放假就約咗好閨蜜嚟中環呢邊食個靚靚午餐打下卡,遊下樓梯街。~~~呢間樓高三層嘅餐廳望落格調精緻,一踏進門口,就滿滿都是打卡位,木製旋轉樓梯,被我們影完又影之後,就來到3樓用餐。~~~午市時間有套餐可供選擇,除咗有餐牌上面嘅食物之外亦有期間限定,坐低之後點完就為我哋細心講解今日嘅午餐選擇,對餐牌食物倒背如流嘅流暢度令人不得不俾個讚佢。~~~首先第一碟相嘅三文魚子阿拉斯加蟹肉前菜,粉色嘅巨大蟹棒係由阿拉斯加蟹肉剁碎整成,上面有三文魚子,可食用花同用上沙律菜鋪底,貌相精緻,味道鮮甜。~~~菇菌湯味道同平時普通嘅忌廉蘑菇西湯唔同,清甜唔飽膩,帶野菌鮮香。~~~而主菜我哋就揀咗西式整法嘅日本廣島蠔燴飯,飯粒內加上粒粒芝士,仲有薑蔥等等,服務員話呢一碟主菜嘅idea取自薑蔥蠔仔粥,食落感覺好fusion有趣,值得一試。~~~最後值得一提嘅係佢哋嘅麵包籃亦好出色,每個人可以有三款麵包,而且款款都做得好高質,麵包控絕對要好好dep真d。~~~Woke (中環)中環威靈頓街74號明發大廈地下至3樓
~~~
Woke (中環)
中環威靈頓街74號明發大廈地下至3樓