2023-02-14
作為上班一族,每日辛苦得嚟旨在食,但更多時候都追求平靚正,醫到肚,又滿足,荷包又冇壓力就最完美~呢日喺在中環開完會,竟然比我搵到呢間開業不久嘅can∙teen,簡直係上班一族恩物✨🤩~▶️皇牌黯然銷魂飯($59)話說黯然銷魂飯真係comfort food嚟,無論咩時候都想食返碗。叉燒係自家明爐燒,軟嫩焦香,肥瘦參半,配搭煎至脆邊嘅雞蛋,挑開蛋汁緩緩流出,撈埋個豉油,真係不得了!▶️去骨海南雞配油飯∙萵筍絲∙中湯($69)雞皮有彈性,雞肉已經去晒骨,嫩滑得嚟有咬口,食落啖啖肉啱晒懶人。雞油飯香而不膩,配埋三色醬汁食好惹味。▶️燒味雙拼飯($53)同事揀咗叉燒同燒鴨,配有酸梅醬,色澤油潤光亮,表皮睇落香脆,朋友話肉質靚,而且大大碗,男士都夠飽~▶️南瓜栗子甘筍豬骨湯(+$11)香港人鍾意湯水,食飯飲返碗湯更滿足。話說我真係好鍾意呢哩個湯,有部分套餐已經跟埋,如果冇跟,一定要加配,佢足料兼好味,超推薦!▶️泰式龍眼冰($15)/茶啡凍飲($13)/茶啡熱飲($10)話說呢間分店比較特別,有唔少泰式食物選擇,鍾意食泰國菜嘅人不妨一試!我叫咗龍眼冰,唔會太甜又解渴,夏天消暑一流!
▶️皇牌黯然銷魂飯($59)
▶️去骨海南雞配油飯∙萵筍絲∙中湯($69)
▶️燒味雙拼飯($53)
▶️南瓜栗子甘筍豬骨湯(+$11)