六月某日去咗中環嘅文華東方酒店Staycation,食玩訓之外當然唔少得睇波,四(+1)年一度嘅歐國杯嘛⚽️。雖然喺酒店已經食飽飽,但始終要撐到半夜,所以就出咗去搵吓有冇宵夜啱食。我哋行到去大館附近,見到有間外賣店好高人氣喎👏,佢就係「Smash Boys Burger」。我行埋舖位襯熱鬧,仲可以喺櫥窗外睇住店員整漢堡包嘅過程🍔,一路睇住,再加埋傳來嘅食物香氣,令人食指大動。我留意到佢哋嘅製作過程好有條理,廚房乾淨整潔,就連電掣位都有用保鮮紙封好呢👌。呢度賣嘅漢堡包款式唔多,得五款,但貴精不貴多,最重要係好食😋。五款口味包括Original Classic、Mexicana、All Day Breakfast、Impossible Smash以及Ultimate Wagyu,其實單憑個名都可以大概估到佢哋係點樣,但如果想實際知道有乜食材,就要參考返食物圖片嚕。揀選頭四款漢堡包嘅話,可以加$20左右升級做套餐,即係配埋薯條同罐裝汽水🥤。Ultimate Wagyu Burger($150),講到「究極Ultimate」咁巴閉😎,究竟係點解呢?主因原來係用上鵝肝Foie Gras做其中一種食
Ultimate Wagyu Burger
Ultimate Wagyu Burger($150),講到「究極Ultimate」咁巴閉😎,究竟係點解呢?主因原來係用上鵝肝Foie Gras做其中一種食材。我喺窗睇住店員煎熟啲鵝肝,油份不斷吱吱吱咁湧出嚟。當放入口時,我亦感受到半熟鵝肝入口即溶嘅口感,但由於偏薄,食食吓又覺得佢似醬多啲。其他配料仲有生菜、蕃茄、酸黃瓜同洋蔥絲等,全部都係經典項目。🍞麵包本身都處理得好好,搽咗牛油煎香,微脆鬆軟,會令人想成個包食哂,唔會淨食餡。
All Day Breakfast Burger
All Day Breakfast Burger($98),早餐漢堡感覺好有趣,亦係店員嘅推介之一。作為港女至愛嘅全日早餐當然唔少得煙肉Bacon🥓同煎蛋Fried Egg🍳,估唔到將佢哋變成漢堡包嘅餡都非常適合,而且兩樣食材都煎到好香脆,口感一流。兩款漢堡包用嘅麵包有所不同,早餐呢款係帶有芝麻嘅,但食落味道就差唔多。醬汁亦係Burger嘅精華所在,餐廳自家製作,神秘配方,我只係知道好惹味咋。
另外,我想特別講吓塊漢堡扒Wagyu Smash Patty🥩,首先牛味濃郁係達標嘅✅。漢堡扒有別於其他餐廳搓到成吋厚,相反特意將佢壓扁,故此塊扒嘅平面面積較大。漢堡扒夠薄,煎起上嚟有燶邊嘅效果,而且更難得能鎖住肉汁,唔錯。正正因為呢個原因,即使有兩層漢堡扒,亦令到我能夠一啖過食晒漢堡包嘅咁多層,享受完整滋味。
Fries
我將其中一個Burger升級咗做套餐,所以有一份薯條Fries🍟。薯仔非常粗切,因此嚴格來講唔稱得上係薯條。薯塊味道正常,未算有太大驚喜,但勝在份量多同即炸。
總括嚟講,Smash Boys Burger絕對係中環の邪惡漢堡包😈,仲係夜鬼嘅宵夜恩物,難怪平日晚上都咁多人幫襯。漢堡包好味道,個人認為全日早餐嗰款更有特色,除非你真係好鍾意食鵝肝啦。不過留意返個包係偏油,幸好店員非常貼心會提供埋濕紙巾👍。題外話,店員們超級友善,即使係外賣店,但你都會感受到佢哋服務好好!
2021-06-24
外賣自取
$120 (宵夜)