2019-04-19 1178 瀏覽
每星期總有一日會約屋企人去飲茶,雖然香港酒樓多,但要講比較出色嘅真係唔多。而我哋最鍾意食鳳城酒家,夜晚都會嚟食,因佢嘅質素高,味道又好!鍋貼大明蝦 $98感覺好似蝦多士,連平日唔多好炸嘢嘅媽媽都話要encore!應該係塊法式麵包上面多咗少少油,食到油香味!加上蝦膠好彈牙,連埋多士食超惹味。順德馳名桂魚卷 $268份量十分多!加上魚肉好嫩滑,而且內有D冬菇絲、筍絲,食落口感都幾清新。口感仍更加豐富,難得嘅滋味配搭。生菜鵪鶉鬆 $108第一次試,但食落口感層庚都幾多,鵪鶉同肉鬆又幾夾,味道變得好豐富。推介大家一試啊!鳳城炒飯 $88常嚟食飯嘅人都知,呢道係招牌菜。因為本身廚師鑊氣夠,所以食落已經知同出面嘅炒飯好唔同。雖然材料只係叉燒、蕃茄粒、蝦米等,但相信識食之人都知炒飯取決於鑊氣。脆皮炸子雞 $268平時去飲食唔少炸子雞,但講到仍然深刻嘅真係得呢間。首先一食就知呢隻係新鮮雞,口感完全唔似冰鮮雞。其次就係佢肉質好厚實,雞肉都相當嫩滑,食落去雞皮又夠脆,大家都食到讚不絕口。蓮蓉西米焗布甸 $78蓮蓉甜到剛剛好,令成個甜品都唔會過份地甜,布甸上焦糖唔會太多,甜度剛剛好嘅甜品我最鍾意。

鍋貼大明蝦 $98

順德馳名桂魚卷 $268