讀書時期有同學仔住新界以北嘅上水 個陣時去佢屋企前一定會去「青森」食個high tea估唔到今日重遊舊地 「青森」已經搬遷 成為而家嘅「青森二丁目」「青森二丁目」環境寬敞左 裝潢時尚左 但地理位置卻比以前難找得多了以前係大馬路邊 而家係內街 如果唔係地頭蟲朋友仔帶路 我一定要搵好耐路睇下餐牌有咩食先 一望令人懷念!同以前一樣用雙面印刷order紙長又長嘅特長三文魚壽司必點是常識吧 另外點左兩件鰻魚壽司三文魚壽司$10一件咁抵食 不過用嘅卻唔係cheap貨三文魚雖然用嘅係較瘦嘅位置 但魚嘅紋理和油脂分佈平均 食上去有滿口嘅新鮮而且賣點係超級長! 豬小姐嘅食法係將三文魚一分為二 咁就同時有壽司同刺身嘅配撘出現啦為何不一口吃下去呢?豈不是更滿足嗎?但豬小姐就是這麼的古靈精怪 呵呵!鰻魚壽司則屬正常貨色 但鰻魚都算大塊鮮美火龍卷亦係我兒時經常order嘅!其實佢姐係蟹籽炸蝦卷 一連八舊熱辣辣炸蝦配上米飯 新鮮爽脆 配上量多爆發嘅蟹籽 真的不錯啊炸軟殼蟹天婦羅size適中 炸至金黃 炸粉薄脆嘅佢地 一啲都唔油膩配上酸酸的醬汁 係個好可口嘅小吃芝士焗蠔飯係朋友仔介紹嘅! 品嚐後亦覺得ok喎焗至微焦

「青森二丁目」環境寬敞左 裝潢時尚左

長又長嘅特長三文魚壽司必點是常識吧
另外點左兩件鰻魚壽司

三文魚壽司$10一件咁抵食 不過用嘅卻唔係cheap貨

三文魚壽司
而且賣點係超級長!
豬小姐嘅食法係將三文魚一分為二 咁就同時有壽司刺身嘅配撘出現啦

鰻魚壽司
鰻魚壽司則屬正常貨色 但鰻魚都算大塊鮮美
火龍卷
火龍卷
火龍卷亦係我兒時經常order嘅!

其實佢姐係蟹籽炸蝦卷
炸軟殼蟹天婦羅
炸軟殼蟹天婦羅
配上酸酸的醬汁 係個好可口嘅小吃

芝士焗蠔飯係朋友仔介紹嘅!
品嚐後亦覺得ok喎
芝士焗蠔飯
焗至微焦嘅芝士平均鋪係飯上面 汁亦夠多 用匙羹輕輕向上拉 有微微拉絲
芝士焗蠔飯
芝士味不算濃郁 卻帶有微奶白汁香