2022-12-31 42 瀏覽
唔想係聖誕節同人逼,所以選擇聖誕後才同老婆慶祝,當然要搵一D有特色及高級少少的餐廳,當晚安排坐在類似山洞的位置,私隱度特別高,而周圍都佈置了花,感覺好浪漫;而佢哋有一個戶外露天位置,零舍開楊。菜式方面,東南亞fusion 為主,配搭都幾特別。北海道帶子海膽配三文魚籽,整體都好新鮮,海膽選擇了不太濃味款式,唔會搶走帶子嘅鮮味。紅蝦刺身配泰式酸辣醬,呢個配搭上紅蝦比平時泰式生蝦刺身更鮮甜。Earl Grey 芒果凍湯,上湯嘅時候加上煙霧效果,味道配搭有層次感,淡淡茶味加唔會太甜的芒果湯,似飲凍奶茶。冬陰功湯配蜆肉脆米粒,冬陰功湯底夠正宗。巨型河蝦芝士意粉,差啲仲以為係小龍蝦,都好少見咁大隻嘅河蝦,蝦肉新鮮及充滿蝦膏,好肥美。生菜包擺設精美,生菜外再加上墨西哥夾餅,幾fusion 亦幾夾。甜品亦都好有特色,椰子意大利軟芝士蛋糕配芒果肉,口感有少少似雪糕,唔會好甜,椰子味香濃。

菜式方面,東南亞fusion 為主,配搭都幾特別。

冬陰功湯配蜆肉脆米粒,冬陰功湯底夠正宗。

2022-12-28