2018-08-15
收九點半,跑落大角咀博文街食,找來找去,就揀咗yuki buri居酒屋。店仔細細,20多個座位,可能太夜,只有十個八個年輕人傾吓偈。我揀居酒屋,因我覺得食品會精緻啲,質素會高啲,不過呢⋯⋯今次係例外。叫咗雪泡麒麟、冷烏冬、燒牛舌心、燒扇貝、什錦天婦羅。首先,雪泡麒麟無雪泡,真係可以去海關舉報。由於女侍應好有禮貌,我無反枱,仲好奇地問,點解唔對辦嘅?得到的答案,係部雪泡機可以調較,較大啲可出雪泡,但由於會「轟轟」聲,所以就調細了,調細了,咪無雪泡效果囉。。。靚女侍應的確有有效平抑顧客的負面情緒~其二是冷烏冬,不過係浸咗响室温的汁中。我寧願他俾一小碗冷汁我,好過一大碗室温汁中,加上味道平平無奇,真係不要試。什錦天婦羅,58蚊貨仔,我覺得都炸得唔錯,係剛炸的,無油益味,兩隻蝦、兩粒冬菇、兩條秋葵。敗筆在於個完全無味的天婦羅汁,由於個汁可有可無,我就不要求有蘿蔔泥了。至於串燒牛舌心及扇貝,串燒係唯一合格的製作,希望能保持水平,不至於滿盤皆落索。
叫咗雪泡麒麟、冷烏冬、燒牛舌心、燒扇貝、什錦天婦羅。
冷烏冬
燒牛舌心