經常都諗唔到食乜既我哋,琴晚行咗去佐敦搵食,行左幾個圈,都係唔知食乜好, 行過見到有海鮮九層塔食, 而有人話未食過九層塔, 間鋪有個叔叔係門口好有善咁介紹,所以就入咗去試下, 入到去,大部份人都食串燒同飲啤酒……我哋叫咗麻辣雞煲做底一坐底等咗10分鐘左右, 個麻辣雞煲就上, 見到個煲入面d汁唔多, 而且佢地用最大火煲佢, 我哋怕煲乾, 所以決定熄火, 再問下店員點食法, 店員話食咗個雞煲先, 而d海鮮就用第二個煲, 用滾水蒸熟…….店員話蒸10分鐘就食得佢一咁講, 我就覺得已經中咗伏.打開煲蓋, 冇麻辣香味,見到半隻雞都冇, 仲要係d雞腳雞頸雞背位, 冇乜肉食, d汁同水係分開, 一睇就知用d汁再加水煲過,食咗幾件雞件後, 就食d海鮮第一層 - 東風螺 + 蟹好普通既東風螺蟹: 唔新鮮, 差 第二層 - 鮑魚 +扇貝鮑魚: 爽口唔靭, 普通扇貝: 乾第三層 - 蜆 +蝦蜆: 超乾, 有沙蝦: 非常唔新鮮最後一層: 龍蝦 +龍躉龍蝦: 細, 冇膏龍躉: 多骨我哋叫咗一杯竹蔗茅根, 水蜜桃蒟蒻, 對唔住, 我真係要用 “垃圾” 去形容, 兩杯都係糖水, 非常差總結, compare其他海鮮
我哋叫咗麻辣雞煲做底
佢一咁講, 我就覺得已經中咗伏.
食咗幾件雞件後, 就食d海鮮
第一層 - 東風螺 + 蟹
好普通既東風螺
蟹: 唔新鮮, 差
第二層 - 鮑魚 +扇貝
鮑魚: 爽口唔靭, 普通
扇貝: 乾
第三層 - 蜆 +蝦
蜆: 超乾, 有沙
蝦: 非常唔新鮮
最後一層: 龍蝦 +龍躉
龍蝦: 細, 冇膏
龍躉: 多骨
總結, compare其他海鮮, 龍躉龍蝦係比較正常, 我以後都唔會再幫襯
兩個人$494 + 10% service charge都唔知食咗d乜, 完全不知所謂的九層塔
差唔多食完, 門口個叔叔行黎問我地d食物得唔得, 我哋擰哂頭, 之後佢好無奈咁行開咗
2016-01-29