2018-03-05 973 瀏覽
最近想食印度野, 所以特登上openrice搵咗一間有風味的餐廳,內裡裝修很有當地風味,侍應同廚師都唔係本地人,食客方面,有兩檯都唔係香港人, 心諗應該可以食到正宗印度菜,點知會有不愉快經歷.Menu 方面有好多尼泊爾同印度食品揀,我最後揀咗Lamb Kadai($92), 我其實唔知係乜, 見個圖好吸引,試下啦, 因為唔係餐, 我另外叫咗個onion nann ($25), 呢餐都貴呀, 不過我仍然期待.等咗10分鐘,我見廚師從開放式的廚房遞出一個小碢, 大約係直徑4吋, 另外有一個籐籃裝住啲野,廚師指示侍應可以出, 點知侍應用懷疑表情問廚師呢個係Lamb Kadai?? 廚師向我方向望一望,廚師即刻好惡同侍應講咗啲野, 並用手指令侍應快啲拎去, (佢地應該唔係講廣東話,但係我聽到Lamb Kadai), 我個刻已經估到呢單野同我有關……侍應用尷尬表情遞上那個只有直徑4吋大的不銹鋼小碢, 同埋有4小塊用籐籃裝住onion nann, 成個賣相同MENU幅圖都唔同, 個碢仲要細成咁, 好似比小朋友食咁呀,值唔值92蚊? 我即刻用湯匙搞吓, 我數咗有5小舊羊肉, 一舊大約係2立方厘米,
最近想食印度野, 所以特登上openrice搵咗一間有風味的餐廳,內裡裝修很有當地風味,侍應廚師都唔係本地人,食客方面,有兩檯都唔係香港人, 心諗應該可以食到正宗印度菜,點知會有不愉快經歷.

侍應用尷尬表情遞上那個只有直徑4吋大的不銹鋼小碢, 同埋有4小塊用籐籃裝住onion nann, 成個賣相同MENU幅圖都唔同, 個碢仲要細成咁, 好似比小朋友食咁呀,值唔值92蚊? 我即刻用湯匙搞吓, 我數咗有5小舊羊肉, 一舊大約係2立方厘米, 其他全部都係汁, 有1/8 舊蕃茄, 我真係覺得被騙, 食晒啲汁都唔會飽, 個小碢冇問題, 但係份量好離譜, 以為我唔識野,估唔到喺香港都會咁….  我冇去爭論, 因為我知結果唔會變.

今次我唔單止唔順氣, 仲有成日到夜晚都好口乾, 飲咗3樽水都冇用, 味精多到……! 今次真係賣咗個教訓, 以後都唔會黎呢間! 我去食個拉麵都唔洗咁貴,仲可以好飽肚!  呢餐真係食咗都頂住.
2018-03-04